12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Splitska klapa „Contra“ u Perastu

Koncert klape “Contra” iz Splita biće održan biće održan večeras  na trgu Svetog Nikole u Perastu, sa početkom u 21 sat – ulaz besplatan.

Poklon gradu”  je završni koncert  kojim se Festival klapa Perast želi zahvaliti  ljubiteljima klapske muzike nakon niza koncerata koji su pratili jubilej – 15 petnaest godina od osnivanja.

Contra  iz Splita formirana prije 18 mjeseci “rasprodana je” širom regiona pa su iz Festivala ovaj termin rezervisali još u martu  mjesecu. Obično klapi  treba duže vrijeme za afirmaciju ali to se ne odnosi na Contru:  na najprestižnijem, 50. Festivalu klapa u Omišu, prije mjesec dana su osvojili Srebrni štit ( 2.mjesto ocjenama stručnog žirija) i Brončani leut (3.mjesto glasovima publike).Tajna uspjeha i popularnosti  je u sastavu: Edi Šegota je bio dugogodišnji vodeći tenor klape KAMBI, dok su ostali članovi probrani, po kvalitetu i iskustvu, iz najboljih klapa splitskog regiona.

Kao gost nastupiti će ženska klapa “Maris” iz Kotora.

Iz Festivala klapa Perast ne kriju zadovoljstvo što će bokeljskoj publici pokloniti ovaj koncert kao krunu ovogodišnjih klapskih programa.

Počelo je 8-martovskim koncertima u čast Jakše Fiamenga u Kotoru i Tivtu, a onda su, povodom 15.jubileja  uslijedili  klapski koncerti širom Boke, u Herceg Novom, 1.7. za ženske klape, u Tivtu 2.7. za muške ,  u  Kotoru 16.7. izvanredan koncert crnogorskih klapa a finale najboljih u kategorijama Nova klapska pjesma, ženske, mješovite i muške klape je bilo u Perastu, 29.i 30.jula.  Slijedeći njegovanje kulturne baštine, kao vrijednu odliku Festivala,   promovisana je Lirica br.4. sa Uspomenama iz Perasta Dionizija de Sarna San Đorđa (1896.)  a kruna 15.godišnjeg rada je izdanje dvostrukog CD-a  sa 36 festivalskih izvedbi koje uključuju bokeljske pjesme, klapske obrade crnogorskih pjesama, izbor novih klapskih pjesama i savremene klapske obrade Kubinih zapisa iz Boke ( 1907.g.) o kojima je 2015. izdata i vanredna naučna knjiga.

Najčitanije