12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Spahić hoće podatke o uticaju heliodroma

f

Agencija za zatitu životne sredine Crne Gore (EPA) odredila je da je prije izdavanja građevinske dozvole za gradnju heliodroma u kompleksu luksuznog nautičko-turistčkog centra Porto Montenegro u Tivtu, nephodno izraditi studiju procjene uticaja izgradnje tog objekta na životnu sredinu.

DSC_1448_resize

Takvo riješenje EPA kojom rukovodi funkcioner SDP Ervin Spahić, uručila je ovih dana kompaniji „Adriatic Marinas- Porto Moneeroa“ koja je inače, 31.jula od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražila građevinsku dozvlu za gradnju „heliodroma sa pratećim objektima i strukturama“. Porto Montenegro želi da heliodrom gradi na urbanističkim parcelama 2-1 i 5-1 u zahvatu Državne studije lokacije „Arsenal“, a na kojima nije predviđena izgradnja takvog objekta. Te dvije parcele ukupne površine preko 37,5 hiljada kvadrata, u DSL Arsenal su namijenjene za „stanovanje srednje gustine“ i „mješovitu namjenu“. To podrazumijeva da se na njima mogu graditi luksuzni kondominijumu sa stanovima, trgovinama i lokalima, objekti kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazeni, teniska igrališta, fontane, ali ne i heliodrom. Na tim parcelama početkom maja nekoliko dana funkcionisalo je privremeno „sletište“ za helikoptere, ali je već 15. maja Inspekcija za sigurnost vazdušnog saobraćaja izrekla privremenu mjeru zabrane korišćenja tog letilišta koje se inače, nalazi na oko 2 kilometra od praga piste aerodroma Tivat u u najosjetljivijoj tzv.CTR (Controlled Traffic Region) zoni aerodroma na koji godišnje slijeće preko 5 hiljada aviona i u kojoj se ne smije naći nijedan vazduhoplov bez znanja i odobrenja Aerodromske kontrole letjenja.

Uprkos tome i činjenici da u DSL “Arsenal” ne postoje planske pretpostave za tako nešto, Porto Montenegro namjerava da ovdje napravi heliodrom. U neposrednoj blizini ove lokacije nalaze se brojne vertikalne prepreke koje mogu biti opasnost za helikoprete poput visokog drveća, stubova javne rasvjete ili betonske konstrukcije nadstrešnice nekadašnjeg sinhro-lifta Arsenala. Na samo pedesetak metara udaljenosti od mjesta gdje Porto Montenegr želi heliodrom, nalazi se internat i objekat međunarodne Knightsbridge škole, a odmah do nje i objekti Srednje škole “Mladost” i Osnovne škole “Drago Milović”, te tivatski veliki Gradski park koji je zaštićeni objekat prirode. Da bi se koristilo ovo letilište, helikopteri moraju letjeti iznad naseljenih djelova Tivta na visini manjoj od 300 metara, što propisi takođe ne dozvoljavaju. EPA je ovh dana, sprovodeći postupak odlučivanja o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu ovog objekta,        donijela riješenje kojim je nosioca projekta – komapniju “Adriatic Marinas-Porto Montenegro”, obavezala da o tome izradi detajan elaborat.

“Utvršeno je da će se izradom Elaborata procjene uticaja, obezbjediti nedostajući neophodni podaci, detajno utvrditi stanje kvaliteta segmenata životne sredine, predvidjeti negativni uticaji projekta na životnu sredinu, utvrditi odgovarajue mjere zaštite životne sredine i definisati program praćenja uticaja na životnu sredinu u toku funkconisanja projekta kao i u sluaju havarije.”- stoji u odluci EPA koja je tako, privremeno “povukla ručnu” u realizaciji namjere Porto Montenegra da u srcu Tivta napravi heliodrom, iako ta lokacija ne zadovoljava planske uslove, ni sigurnosne standarde po vazduhoplovnim propisima.

 

Najčitanije