12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – na otvoreno pismo Društva prijatelja bokeške baštine Ministarstvu kulture

Boka Garden - Kostanjica
Boka Garden – Kostanjica

Verujem da ovi uvaženi stručnjaci imaju strogo altruističke i društveno korisne namere kada kritikuju neka neprimerena ili nekvalitetna arhitektonska rešenja i uticaj novogradnje na prepoznatljiv ambijent bokokotorskog zaliva,.., a možda prepoznajem i malo onog sindroma kvaziboraca koji kritikuju sve čega se domognu ne bi li stekli ugled buntovnika koji se suprostavlja konvencijama kojih je pun i fb i štampa pa se na te šerovane ideologije kače milioni lajkača koji klikom misle da automatski stiču ugled aktivnih heroja i višesatovnim kliktanjem menjaju svet na bolje.

Ovaj tekst, pored mnogih pravopisnih grešaka ostavlja utisak nefokusiranosti na konkretan problem pa samim tim ne razumem protiv čega se tačno bori ova intelektuana skupina. U tekstu su naveli nekoliko primera gradnje koji teško da mogu da se svrstaju pod istu kategoriju.

U slučaju turskog rta uočava se nepoštovanje i kršenje urbanističkih uslova u bespravnu gradnju. U slučaju Kostanjice, naselje BOKA GARDENS koje je još uvek gradilište i slažem se da još neozelenjeno i nezavršeno iz Perasta izgleda neugledno kao što priliči gradilištu ali to jeste građevinsko zemljište i ne samo da je ispoštovana svaka stavka iz urbanističko tehničkih uslova već se pri projektovanju sa izuzetnom pažnjom odgovorilo na sve upute iz pravilnika i studija o mediteranskoj gradnji koje je predložila Vlada i Expeditio, dakle besomučno je klesan lokalni kamen i korišćen za gradnju fasada, puteva, potpornih zidova, kamenih lukova , kapitela i fasadne plastike snimljena je svaka maslina i hrast i prema njima se vrlo principijalno i dosledno izrađivalo rešenje dipozicije, uloženo je mnogo sredstava da se posade drvoredi palmi, banana, maslina, naranđži i dr. mediteranskog rastinja na kojima radi tim baštovana, posebno se projektovala peta fasada, dakle oblikovanje gabarita krovova od mediteranskog crepa, urađena je idilična plaža, ponta i marina, sve od lokalnog kamena.

Kostanjica ima izuzetno strm i stenovit teren na kome putevi i prilazi ne smeju da imaju pad veći od 14 – 17 % i usecanje terena je bilo neizbežno da bi svaka jedinica imala propisano parking mesto i kolski prilaz kako nalaže zakon.

Pozdrav iz Boke
Pozdrav iz Boke

Slažem se da je zeleni paspartu iza Gospe narušen ali to je građevinsko zemljište koje već sada izgleda fantastično apsolutno svakom posetiocu pa i našim kolegama među kojima su mnogi koji rade na našem fakultetu u bg izrazili iskreno oduševljenje. Da je Perast izveden u jednoj dekadi sigurno bi i njega častili već izlizanim terminima kao što su degradacija i devastacija.

Pozivam bilo koga od članova potpisane skupine da dođe u BokaGardens i da konkretnu zamerku ili još bolje predlog. Poslednjih deset godina su to mogli da urade i sigurno bi njihovi predlozi naišlo na uvažavanje ako su konstruktivnog karaktera.

Kristina Ugrin

Najčitanije