7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro i ove godine dio regate “Tisuću Otoka”

Sa prošlogodišnje regate
Sa prošlogodišnje regate

Druga po redu prestižna regata “Tisuću otoka”, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, JK SCOR iz Rijeke i Udruženja Val iz Rijeke, biće održana od 21. do 28. septembra.  Prva etapa počinje u nedjelju 21. septembra iz Rijeke, i završava u marini Porto Montenegro, uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta.

 

ESIMIT EUROPA 2 - najatraktivniji ucesnik ovogodisnje regate
ESIMIT EUROPA 2 – najatraktivniji ucesnik ovogodisnje regate

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u srijedu 24. septembra održaće se i mala regata pod nazivom “Hiljadu ostrva +2”, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva – Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe kod Perasta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu velike regate “Tisuću otoka” i regate “Hiljadu ostrva +2”, na bazenu Lido u Porto Montenegru u 2o sati, flota nastavlja u četvrtak 25. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada, u nedjelju 28. septembra u Rijeci.

 

“Lista učesnika od 21-og regatnog tima iz Austrije, Češke, Hrvatske, Irske, Litvanije, Mađarske, Holandije, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske i Velike Britanije i Crne Gore samo je potvrda koliko je ova regata izazov najboljim svjetskim jedriličarima.

Razlog tome je nesumljivo jedan od najpoželjnijih kurseva za navigacijske regate, živopisnost regatnog polja među jadranskim ostrvima, kao i privlačnost starta i cilja – luka u Rijeci u kojoj se pripremaju novi vezovi za megajte i nautičko naselje Porto Montenegro kao jedinstveno na Jadranu po jahting usluzi najvećeg svjetskog ranga.”- kazao je tim povodom PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić

 

Regata se jedri u dvije etape. Prva startuje u Rijeci i prolazi među više od 1.000 jadranskih ostrva, pri čemu jedrilice moraju ostaviti sa svoje desne strane ,ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi ostrvo, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do 277 milja udaljenog cilja ispred marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru.

IESIMIT EUROPA 2zbor kursa u takmičenju izazov je i tajna pobjede – umijeće je odabrati kako jedriti između pojedinih ostrva, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće faktore da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs dužinom, samo treba biti najbrži, najavljuju organizatori.

 

“Uz broj država učesnika impresivna je i lista jedriličara i jedrilica – najviše pažnje zasigurno će privući 30-metarski “Esimit Evropa 2”, koji je pod pokroviteljstvom Evropske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, i liniju cilja prvi presjekao na Rolex Capri Sailing Week-u, Rolex Fastnet regati, Kiel Week-u, AF Offshore regati, Barcolani, Giraglia Rolex Cup-u, Maxi Yacht Rolex Cup-u i Middle Sea Race-u. Za kormilom je Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik Americas’c Cup-a u timu Alinghija. “Esimit Evropa 2” je jedan od najbržih i tehnološki najnapredniji jedrilica na svijetu sa maksimalnom brzinom preko 38 čvorova.”- najavio je Kalezić.

sa proslogodisnje regate Tisucu otokaOva impresivna jedrilica, pravi trkački bolid pod jedrima, će sigurno pokušati oboriti rekord koji od prvog izdanja regate, drži mađarski  brod “Wild Joe” sa vremenom od 28:41:06 sati u prvoj etapi i 46:02:37 sati u drugoj etapi.  Tokom male regate “Hiljadu ostrva +2”, jedrilica “Esimit Evropa 2”  će ugostiti i štićenike Dječjeg doma “Mladost” iz Bijele, pokazati im vještine jedrenja, i darivati poklonima.

Među učesnicima ovogodipnje regate “Tisuću otoka” je I brod “Hispaniola” koji je bio ORC Evropski prvak u 2011-oj godini, ali i “Oz”, jedrilica klase Open 60 koja je učestovala na Vendee Globe regati, a čiji je prvi vlasnik bio Mike Golding, jedan od najpoznatijih okeanskih jedriličara.  Od ove godine, regata “Tisuću otoka” je otvorena za katamarane i trimarane tako da će se na startu naći i 4 trimarana, koji će se takmičiti u posebnoj kategoriji prema međunarodnim MOCRA pravilima.

Najčitanije