8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela izgradnja vidikovca na Turskom rtu u tjesnacu Verige

Javno preduzeće morsko dobro i kompanija “Hefest” d.o.o. iz Herceg Novog, potpisali su ugovor o korišćenju dijela morskog dobra, vidikovac uz Jadransku magistralu na Turskom rtu u tjesnacu Verige, privremene lokacije za postavljanje montažnog objekta sa terasom, sa dva parking prostora površine 190m2, na dijelu kat. parcele 68 i 69 K.O. Kostanjica opština Kotor.

Zakupac je proteklih dana počeo sa pripremom prostora za izgradnju privremenog objekta. Naime, cijeli plato je ograđen i raskopan zbog izmještanja vodovoda, postavljena je tabla sa  izgledom budućeg uređenog vidikovca. Izvođač radova je „Bobot“ d.o.o iz Šavnika, radovi su otpočeli 14.4 2016. godine, a planirani završetak je 31.12 2016 god.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca

Prema Ugovoru biće postavljen montažno demontažni objekat sa terasom za obavljanje ugostiteljske dijelatnosti i dva parking prostora koji obuhvataju sledeće sadržaje: suvenirnicu, cafe – lounge bar, uređenje javne rasvjete, opremanje javnim moblijarom (klupe, žardinjere sa cvijećem, tleskop za razgledanje, kante za smeće itd.) Moguće je na krovu objekta predvidjeti vidikovac. Čitav prostor će biti ograđen – siguran za posjetioce. Pojas oko vidikoca i morski dio saniran, ojačan zidovima i povezan sa vidikovcem stepenicama sa lijeve i desne strane. Biće uređen dio morske obale, sa dva parkinga prilagođena za siguran i bezbjedan ulazak/izlazak na lokaciju sa mora.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca-budući izgled

Vidikovc je dat u zakup do kraja godine sa mogućnošću produženja zakupa do kraja 2018.godine pod uslovom da zakupac ispuni sve obaveze predviđene ugovorom.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca

Izlicitirana cijena godišnjeg zakupa je  16.200.000 eura, uvećana za PDV, od čega Opštini Kotor pripada pedest odsto, prema Zakonu o finasiranju lokalne samouprave.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca

Tako je jedna od najatraktivnijih lokacija za postavljanje privremenih objekata u Boki Kotorskoj – vidikovac uz Jadransku magistralu, na kojoj se dnevno zaustavi po nekoliko desetina izletničkih autobusa iz Dubrovnika i brojni turisti sa kolima, da bi uživali u predivnom pogledu na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, ponovo dobio zakupca koji je prethodno i inicirao da se za tu lokaciju izmijeni važeće riješenje u Planu privremenih objekata na obali o čemu je Boka News pisao prošle godine.

Verige - Foto Boka News
Verige – Foto arhiv Boka News

Najčitanije