22 C
Kotor

Slušaj online radio

Oprema i obuka za Mornaricu VCG

Dodjelom sertifikata o završenoj obuci za upotrebu protivminskih sonara i magnetometara za pronalaženje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUBS), za šest pripadnika Mornarice VCG i tri pripadnika Ratne mornarice SAD, danas je u Tivtu okončana je zajednička obuka mornaričkog osoblja dviju država za izvođenje protivminskih operacija, a koja je proteklih mjesec dana održana na Pristanu na Luštici i u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva.

Sertifikate je polaznicima obuke uručila ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret-En Ujehara, dok je načelnik Generalštana VCG, admiral Dragan Samardžić američkim instruktorima koji su držali kurseve, predao zahvalnice Ministarstva odbrane Crne Gore. Ceremoniji održanoj u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, prisustvovali su i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, vojno osoblje ambasade SAD u Podgorici i predstavnici EUCOM-a (Komanda oružanih snaga SAD za Evropu).

„Zajednička obuka vojnih efektiva veoma je značajna u procesu jačanja veza i saradnje Crne Gore i SAD u oblasti odbrane, kao i približavanja vaše zemlje NATO-u i euro-atlantskim institucijama. Veoma je važno organozovanje ovakve obuke i zajedničkih vježbi jer na taj način obostrano unapređujemo interoperabilnost naših snaga i obezbježujemo sigurniju i bolju budućnost kako za Crnu Goru, tako i za ostatak svijeta. U tome je od presudne važnosti da pripadnici MVCG dijele teorijska i praktična znanja sa svojim kolegama iz Ratne mornarice SAD jer na taj način gradite i usavršavate nove sposobnosti vašeg sistema odbrane što je izvanredno.“-kazala je ambasadorka Ujehara dodajući da razvoj protivminskih sposobnosti MVCG garantuje ne samo zaštitu civilnog stanovništva od NUBS zaostalih iz brojnih ratova vođenih tokom 20.vijeka na ovim prostorima, već i sigurnost pomorskog saobraćaja. Ona je juče Mornarici VCG uručila specijalnu tehničku opremu – najmoderniji tzv.side scan protivminski sonar, MAD detektore, video i računarsku opremu sa posebnim softverom za identifikaciju NUBS na dnu mora, kao i poseban gumeno-aluminijumski čamac za pretraživanje obalnog akvatorijuma, ukupne vrijednosti oko 280 hiljada dolara. Ova donacija ujedno je i prva isporuka te najsofistociranije mobilne protivminske opreme izvan SAD, nekom od stranih saveznika te države.

Na do sada postignuto u zajendičkom poslu razvoja protivminskih sposobnosti MVCG, započetkom prije tri godine kada su u Boku Kotorsku došli specijalno obučeni delfini američke RM i timovi za obuku protivminskih ronilaca, podsjetio je kapetan korvete Branislav Gloginja. On je inače, nedavno završio šestomjesečnu obuku Hidrografske službe Ratne mornarice SAD (NAVOCEANO) u njenoj bazi u „John C. Stennis“ Svemirskom centru u gradu Galfport u američkoj saveznoj državi Misisipi, čime je postao prvi crnogorski školovani hidrograf i stekao je internacionalno priznatu diplomu hidrografa B kategorije.

Kroz dosada doniranu opremu i trening, protivminski tim MVCG osposobio se za izvođenje svih operacija nalaženja i uklanjanja NUBS iz podmorja, pa je tako prije dvije godine Mornarica iz dijela akvatorijuma Portonovog u Kumboru uklonila preko sedam tona starih eksplozivnih naprava, a lani je u neposrednoj blizini jedne od najpopularnijih plaža na Jazu, uklonjena i velika protivbrodska mina iz Drugog svjetskog rata.

„Sa čamcem i opremom koju smo dobili danas, moći ćemo ne samo da tražimo NUBS na dnu mora, već i da tražimo olupine potopljenih brodove, pregledamo podmorske cjevovode i kablove, pronalazimo utopljenike, kao i obavljamo operacije traganja i spašavanja u slučaju incidenata na moru sa potapanjem brodova ili padom aviona.“- istakao je Gloginja.

Predstavnik EUCOM-a Marko Veneris naglasio je da će oprema i obuka koju je već dobila MVCG, biti pružena još nekim državama regiona, kao i državama u jugoistočnoj Aziji.

„Crna Gora je ovako uspjela da izgradi snage koje obezbjeđu sigurnost njenih voda od zaostalih NUBS, ali to ne bi bilo moguće bez zaista iskrene i obostrane prijateljske saradnje koju smo imali na ovom oprojektu, na čemu vam posebno zahvaljujem.“- zaključio je Veneris.

Najčitanije