14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova filatelistička priznanja Tomu Katuriću u Tirani

Tomo Katurić foto Radio HN
Tomo Katurić foto Radio HN

Predstavnici Crne Gore su se na filatelističkoj izložbi „Balkanfila 2016“ okitili sa dva zlata i dvije pozlaćene medalje za četiri kolekcije.  Dodjela priznanja organizovana je u prestižnom hotelu „Internacional“ u  Tirani.

Na svečanosti su bili ambasadori  12 balkanskih zemalja i  iz Rusije i Kipra. Bilo je ukupno 160 izlagača uključujući i literaturu, a izložbu je otvorio direktor pošte Albanije, u Modernoj galeriji u centru grada.

Riječ je o prvoj internacionalnoj filatelističkoj izložbi u Albaniji. Posjećenost je bila na zavidnom nivou. Među zvanicama je bio ambasador Crne Gore u Albaniji, Ferhat Dinoša, koji je našem filatelisti Tomu Katuriću čestitao na osvojenim zlatnim medaljama za Crnu Goru. Ova izložba je uvetira za učešće na velikoj svjetskoj izložbi u Njujorku,  od 24.maja do 04.juna, na kojoj će učestvovati predstavnici 90 zemalja, članica FIPE.

Katurić je danas za radio herceg Novi kazao da pred svako takmičenje dopunjava svoje kolekcije novim pismima. Poslednje koje je nabavio je iz 1872. godine. Kupljeno je na aukciji a putovalo je iz Boke i Perasta za Južnu Ameriku, odnosno Buenos Aires.

Katurić podsjeća da znanje, istraživanje i dopunjavanje filatelističkih kolekcija donosi 35 poena od mogućih 100 koje dobijaju najvrijednije. Kolekcija našeg sugrađanina do sada su zavrijedile 12 svjetskih zlata.

Najčitanije