11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nevrijeme u Boki

Grad veličine oraha i grane koje je vjetar lomio oštetili su više desetina automobila dok je zakupcima plaža uništen ili nestao plažni mobilijar

Veliko nevrijeme koje je jutros oko 5 sati zahvatilo Tivat pričinilo je ogromnu materijalnu štetu.

U nevremenu nije bilo povrijeđenih. Olujni vjetar sa kišom i gradom veličine oraha, kakav ne pamte ni najstariji mještani, oko 5 sati je zahvatio grad, a najteže su postradala naselja Lepetane, Donja Lastva i Seljanovo.

Grad i grane koje je vjetar lomio oštetili su više desetina automobila, dok je u auto kampu “Lovćen” u Lepetanima srušen veći broj šatora.

Od grada su pucala stakla na automobilima i prozorskim oknima kuća, a vjetar je nosio crijepove, kidao tende na barkama i ugostiteljskim objektima, te prevrnuo ili potopio nekoliko manjih barki na vezovima uz obalu.

Nevrijeme je nanijeo i veliku štetu zakupcima plaža kojima je uništen ili nestao plažni mobilijar, a voće i zasadi povrća na najteže pogođenim područjima su uništeni.

Radnici Komunalnog preduzeća od ranog jutra čiste grad i uklanjaju posljedice nevremana, dok Komunalna i policija OB Tivat na više mjesta pravi zapisnike o pričinjenoj šteti.

Nevrijeme koje je zahvatilo hercegnovsku rivijeru prouzrokovalo je stare probleme, prije svega začepljenje odvoda za površinsku vodu , što je prouzrokovalo plavljenje saobraćajnica kod Robne kuće Novljanka na Toploj i una rivijeri. Od četiri sata do 6 i 20 palo je oko 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Bujice su nanijele velike količine šljunka na puteve što je otežavalo saobraćaj koji je kratko vrijeme bio i u prekidu Vjetar koji je duvao brzinom od 100 kilometara na sat oborio je nekoliko stabala na magistrali, kod kružnog toka u Meljinama i u park šumi Savina. Ovakve razmjere nepogode pokazale su manjkavosti u sistemu održavanja u oblasti hortikulture.

Pokrenuta su mnoga klizišta i oštećena stabla, koja su ranije trebalo da budu sanirana i uklonjena. Prije godinu je predloženo da opštinska komisija hitno napravi spisak stabala, koja su skolona padu kako bi bilauklonjena, ali to nije urađeno, kazao je zamjenik direktora D.O.O Komunalno – stambenog preduzeća Milan Zarić. Radnici Komunalno stambenog tokom dana uklonili su veći dio nanosa, granja, stabala i pijeska sa saobraćajnica i javnih povrišina.

Zbog olujnog nevremena došlo je do kvara na delekovodu iz pravca Trebinja i Tivta i opšteg ispada na elektroengetskoj mreži , tako da su do 10 časova svi potrošači u Opštini Herceg Novi bili bez napajanja. Tokom dana normalizovano je napajanje svih potrošača.

Najčitanije