20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzeji su nit koja spaja, kapija kroz koju prolaze vjekovi…

„Magija igle i niti” naziv je izložbe koja je povodom manifestacije „Noć muzeja” i Međunarodnog dana muzeja, otvorena u ponedeljak u Pomorskom muzeju Kotor.

Izložbu „Magija igle i niti” realizovale su tri muzejske institucije, Polimski muzej iz Berana, Narodni muzej iz Cetinja i Pomorski muzej Kotor.

„Izloženi eksponati pripadaju bogatoj kulturnoj prošlosti, jer muzeji su nit koja spaja, kapija kroz koju prolaze i zadržavaju se vjekovi čiji smo mi čuvari.

Predstavlja mi zadovoljstvo da sa vama večeras podjelim jednu upravo pristiglu vijest da je Vaš i naš Pomorski muzej dobio specijalnu nagradu za svoj rad od Internacionalne fondacije Forum slavenskih kultura, nagradu „Živa“ za 2015. godinu koja je dodjeljena u San Petersburgu. Ovo je samo jedno u nizu priznanja, ne samo za muzej, već i za Kotor i Crnu Goru.“ – kazala je direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević.

Direktorica Polimskog muzeja iz Berana i jedna od koautorki izložbe Violeta Folić, izrazila je zahvalnost i zadovoljstvo saradnjom sa Pomorskim muzejom i Narodnim muzejom Crne Gore, te podsjetila da izložbom „Magija igle i niti” predstavlja samo dio bogate riznice koja se odnosi na različite odjevne predmete iz Crne Gore.[quote_box_right]Internacionalna fondacija Forum slavenskih kultura Pomorski muzej CG Kotor nagradio međunarodnim prestižnim priznanjem „Živa“ u San Petersburgu[/quote_box_right]

Izložbu je otvorila Marija Ćatović, poslanica u republičkom parlamentu(DPS), koja je istakla da se izložbom želi pokazati da kultura ima svoj putokaz da je ona magično polje u kojem su muzeji ti koji stvaraju i grade mostove prijateljstva, približavaju gradove i ljude, čineći naš život ljepšim i duhovno bogatijim. Ovom izložbom predstavlja se dio bogate riznice ženskih odjevnih predmeta koji datiraju od druge polovine 19. vijeka do prve polovine 20.vijeka.

Izložba „Magija igle i niti" -  Pomorski muzej Kotor
Izložba „Magija igle i niti” – Pomorski muzej Kotor

Među sedamdeset eksponata posebno mjesto imaju predmeti izvezeni zlatnom niti takozvanim zlatovezom koji se kao vještina pominje u dokumentima iz 16.vijeka, po nekoliko uzoraka Dobrotske čipke čiji prvi spomen srećemo u arhivskim dokumentima iz 1573.god. Koliko je Dobrotska čipka bila cijenjena najbolje svjedoči Međunarodna izložba održana u Beču 1910.godine. gdje je u brojnim izložbenim predmetima vidno mjesto zauzela cacara, kapa izrađena dobrotskim vezom, koja je tada u naučnim krugovima ocijenjena najvećim priznanjem kao čist rad visoke čipkarske izrade baroknog stila.

Na ovoj izložbi su prikazani lijepi primjerci ženskih koleta, gusinjske nošnje, crnogorska nošnja, dobrotske košulje, šestanske nošnje, i drugi vrijedni radovi“– kazala je otvarajući izložbu Marija Ćatović.

Izložba „Magija igle i niti" -  Pomorski muzej Kotor
Izložba „Magija igle i niti” – Pomorski muzej Kotor

Po tradiciji u Noći muzeja, mladi vodiči bili su uspješni domaćini koji su brojne posjetioce proveli kroz Pomorski muzej predstavljajući bogatu muzejsku zbirku.

Među brojnim gostima bio je i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sa kustosima Polimskog muzeja Berane koji su koautori ove izložbe.

U muzičkom dijelu programa nastupio je sastav „Škuribanda”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije