9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta posta član Udruženje mediteranskih pomorskih muzeja

Perast Muzej
Perast Muzej

Muzej grada Perasta postao punopravan član AMMM (Association of Mediterranean Maritime Museums – Udruženje mediteranskih pomorskih muzeja) na zadnjem 21. Forumu održanom u Veneciji.

“Učlanjivanjem u ovako značajnu asocijaciju Muzej grada Perasta je ušao u tokove svjetske kulture, gdje mu je oduvijek i bilo mjesto” –  kaže se u saopštenju iz Muzeja grada Perasta.

Udruženje spaja pomorske muzeje, institucije i kulturne entitete koji su aktivni u domenu pomorskog nasljeđa Mediterana – Alžir, Hrvatska, Francuska, Gibraltar – UK, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Monako, Slovenija, Španija i Turska.

Udruženje je oformljeno u cilju promocije i zaštite pomorske baštine. Tokom 8 sastanka međunarodnog kongresa pomorskih muzeja koji je održan po prvi put na Mediteranu 1993. godine, članovi ove međunarodne organizacije zatražili su od Pomorskog muzeja Barselona da djeluje kao koordinator i promoviše saradnju mreža u mediteranskom području sa ciljem bolje komunikacije i saradnje između svih pomorskih muzeja na Mediteranu.

Shodno tome, muzejski stručnjaci počeli su da se okupljaju i da raspravljaju o pomorskoj baštini i kulturi u okviru nove organizacije po dnazivom “Forum za pomorske baštine na Mediteranu”. Kao rezultat prvih zajedničkih iskustava, dogovoreno je da se stvori mreža pomorskih muzeja, sa idejom da ujedine napore i saradnju u promovisanju i očuvanju pomorske baštine. U oktobru 1998. godine Udruženje pomorskih muzeja na Mediteranu je konstituisano u Dubrovniku.

Članovi osnivači su: Pomorski muzej (Malta), Gibraltar muzej (UK), Helenski pomorski muzej (Grčka), Pomorski muzej „Sergej Masera” (Slovenija), Pomorski muzej Barselone (Španija), Muzej ribe (Španija), Muzej luke Taragona (Španija), Pomorski muzej Dubrovnik, (Hrvatska) i drugi.

Muzej Perast
Muzej Perast

Muzej grada Perasta na taj način povezan je sa pomorskim muzejima i drugim institucijama koji se bave pomorskom tematikom i očuvanjem pomorskog nasljeđa, a biće u prilici i da prati savremene tokove prezentacije pomorskog nasljeđa.

„Učestvovanjem na godišnjim sastancima prezentovaćemo naše pomorsko nasljeđe i na međunarodnoj evropskoj sceni skrenuti pažnju na Perast i Boku. Muzej grada Perasta u istom periodu postao je član Mreže balkanskih muzeja. Povezivanjem sa balkanskim i svjetskim muzejima promovisaćemo naše nasljeđe i skrenuti pažnju svjetskih muzeja na Boku i Crnu Goru.

Balkanska muzejska mreža predstavlja muzeje na svojoj FB stranici. Vizija BMM je promovisanje muzeja kao institucija za učenje, istraživanje, inspirisanje i kao agenata za društvene promjene, a u saradnji sa drugim organizacijama omogućava učešće u raznim projektima.

Najčitanije