13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Matica Boke“ zalaže se za djelimičnu izmjenu izbornog sistema u Crnoj Gori

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke – foto Jovica Popović

NVO „Matica Boke“ zatražila je stvaranje uslova za primjenu u praksi novog izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori i predložila uvođenje personalizovanog proporcionalnog izbornog sistema, kako bi se i građanima, a ne samo partijama, omogućilo da imenom biraju odbornike i poslanike.

Tu inicijativu na danas održanoj redovnoj Godišnjoj skupštini „Matice Boke“ u Kotoru, iznio je predsjednik Skupštine te NVO, advokat Dragan Lepetić iz Herceg Novog. On je ocijenio se izbori trenutno sprovode preko partijskih izbornih lista „bez bilo kakve regionalne zastupljenosti odbornika i poslanika i bez direktnog izbora ličnosti, čime se u suštini biraju partijski, a ne narodni odbornici i poslanici“.

„To se može ispraviti izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika koje mi na ovaj način iniciramo, i to kroz personalizaciju proporcionalnog izbornog sistema, preko preferencijalnih izbornih glasačkih lista. Ovakve izmjene značile bi bolju zastupljenost odbornika i poslanika iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, jer bi u kombinaciji sa dosadašnjim proporcionalnim izbornim sistemom, dio odbornika i poslanika ostao i dalje na partijskim listama,dok bi se drugi dio birao sa personalizovanih izbornih lista vezanih konkretno za izborbno područje bokejskih opština i drugih područja u Crnoj Gori“.- objasnio je Lepetić. Po njegovom mišljenju, tako bi se izbjeglo da gradovi i područa „kao što je recimo Boka Kotorska, nemaju svoje regiponalne predstavnike u Skupštini CG“. Lepetić je naveo da se na sličnim izmjenama izbornih zakona već radi u Hrvatskoj i u Srbiji, a „takvom izmjenom bi i region Boke Kotorske u Crnoj Gori dobio na značaju“.

Skupština „Matice Boke“ kojoj su danas u Kotoru, pored ostalih, prisustvovali konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, generalni konzul Sobodan Bajić, arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić, nezavisni polsanik Obrad Gojković i brojni gosti, usvojila je izvještaj o radu te NVO u prošloj godini sa finansijkim izvještajem, te plan rada i finansijski plan za ovu godinu koji je predložio predsjendik UO „Matice Boke“ Željko Komnenović. Osvrnuvši se na urađeno u proteklom perionu, on je istakao da je prethodna godina bila najusješnija u radu te NVO osnovane prije 15 godina, sa misijom da prezentira i zaštiti interese Boke i Bokelja u svim domenima.

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke – foto Jovica Popović

„Uspjeli smo da odgovorimo našim programskim ciljevima braneći interese građana Boke, štiteći bokeljski način života od najezde novih zakonskih riješenja koja su prijetila otimanjem imovine i gaženjem ljudskih prava. Istovremeno smo uspjeli da iznesemo i najozbiljniji izdavački poduhvat „Matice Boke“, organizujemo uspješne tribine i nametnemo se kao građansko udruženje koje je nezaobilazna adresa za pitanja regiona, ali i širu društvenu zajednicu.“- podvukao je Komnenović podsjećajući na uspješnu saradnju „Matice Boke“ sa pojedinim poslanicima u Skupštini Crne Gore i NVO sektorom sa primorja te MANS-om, a koja je rezultirala povlačenjem iz skupštinske procedure kontroverznih predloga novog Zakona o morskom dobru, Zakona o eksporopijaciji i stavljanju van snage Pravnog stava Vrhovnog suda o vlasničkim pravima u zoni morskog dobra. Komenović je istakao da je „Matica Boke“ sa više drugih NVO prije nekoliko mjeseci potpisala i „Deklaraciju o zaštiti privatne svojhine, stečenih prava, slobodnog tržišta i otpora pravnom nasilju“ vezanu za namjere crnogorske Vlade da obespravi primorce koji imaju privatnu imovinu u zoni morskog dobra, a što je imalo veliki odjek u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Zbog toga su predstavnike potisnika Deklaracije primili i šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, šef političkog sektora u Delegaciji EU Alberto Kamarata i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Sa Skupštine Matice Boke
Sa Skupštine Matice Boke – foto Jovica Popović

„Održali smo i pres konferenciju u Skupštiništo je bio simboličan događaj jer su ovako prvi put u parlamentu Crne Gore, nakon pripajanja Boke, iznijeti građanski zahtevi Boke Kotorske i Primorja“- istakao je Komnenović.

Skupština “Matice Boke“ juče je podvukla da ta NVO ostaje pri svom protivljenju učlanjenju Cre Gore u NATO, potrebi veće uloge NVO sektora u vođenju javnih politika, podršci stavovima Mitropolije crnogorsko-primorske u vezi novog Zakona o vjerskim zajednicama, kao i da daje „punu podršku aktuelnim demokratskim procesima u Crnoj Gori, borbi za poštene izvore i izborno zakonodavstvo“.

„Pozivajući političke subjekte da se na miran, nenasilan i dostojanstven način izbore za ovaj veliki clj koji je zaloga evrospke demokratske tradicije, osuđujemo prekomjernu upotrebu policijske sile na protestima u Podgorici proziv građana, novinara, poslanika i civilnog sektora.“ –poručeno je sa skupa u Kotoru. Učesnici Skupštine založili su se za objedinjavanje borbe protiv nove, za građane vrlo nepovoljne, poreske politike na nivou Boke i zalaožili za bližu saradnju bokeljskih opština u svim domenima.

Najčitanije