15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica – Snimanje filma “Igla ispod praga”

Snimanje filma “Igla ispod praga”
Snimanje filma “Igla ispod praga” – Foto: Branimir Milovanović

Na poluostrvu Luštica, počelo je snimanje dugometražnog filma “Igla ispod praga” crnogorskog nagrađivanog reditelja i scenariste Novljanina Ivana Marinovića. Prva klapa je označila početak snimanja u selu Brguli, na Luštici, u produkciji Adriatic Western iz Herceg Novog i EED production iz Beograda, prenosi portal rtcg.me

Kompletna filmska ekipa broji oko 40 članova, a realizaciji projekta veliki doprinos su dali i mještani, koji su svesrdnošću i gostoprimstvom nagradili iskrenu emociju i namjeru reditelja da taj dio Boke Kotorske učini prepoznatljivim ambijentom kako domaćoj, tako i inostranoj filmskoj publici.

”Igla ispod praga” je priča o seoskom svešteniku koji nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije.

“Moja ambicija je da otvorim prozor koji će prikazati ovaj filmski neistražen dio Mediterana. Želja mi je da autentičnost luštičkog i bokeškog duha i mentaliteta prikažem na najbolji način”, smatra reditelj Marinović.

Uloge tumače renomirana glumačka imena u regionu poput Nikole Ristanovskog, Leona Lučeva, Bogdana Diklića, Ljube Bandovića, Jelisavete Seke Sablić, kao i crnogorski stvaraoci Dragana Dabović, Dejan Đonović, Mirko Vlahović, Tihana Ćulafić, Kristina Stevović i drugi.

Snimanje filma “Igla ispod praga”
Snimanje filma “Igla ispod praga” – Foto: Branimir Milovanović

.Pored stručne javnosti i osvojenih priznanja za scenario, potencijal debitantskog filma Ivana Marinovića prepoznala je i finansijski podržala Turistička organizacija Herceg Novi, kompanija Luštica Bay, kao i Ministarstvo Kulture Crne Gore. Prijatelji projekta su kompanije iz Herceg Novog – auto prevoznik Blue Line, Pekara Šušić, Turistička Organizacija Tivat, Luštica Millhouse, Klinci Village Resort, Villa Stone house Sunrise, Bogcommerc, Mjesna zajednica Radovići, Javno komunalno preduzeće Kotor, i Javno komunalno preduzeće Herceg Novi.

Snimanje filma “Igla ispod praga”
Snimanje filma “Igla ispod praga”- Foto: Branimir Milovanović

Projekat je do sada izazvao i veliko internacionalno interesovanje, pa je film već najavljen i preporučen selektorima, te se može očekivati da premijera bude na nekom od svjetskih festivala visoke reputacije tokom 2016. godine.

Najčitanije