8 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay donosi novi kvalitet crnogorskom turizmu

Rifai sa domacinima na Lustici
Rifai sa domacinima na Lustici

Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Taleb Rifai, posjetio je juče novi turistički grad Luštica Bay, čime je započeo boravak u Crnoj Gori gdje će otvoriti dvodnevnu „Drugu konferenciju o destinacijskom menadžmentu područja Mediterana“ koja će u organizaciji UNWTO početi 22. juna u Budvi.

„Rifai je razgovarao sa izvršnim direktorom kompanije Darren-om Gibson-om, a menadžment kompanije „Luštica Development“, koja će u novi turistički centar na Jadranu investirati 1,1 milijardu eura, predstavio je visokom zvaničniku UN Master plan budućeg kompleksa.“- saopšteno je juče tim povodom iz te tivatske kompanije.

Novi turistički grad Luštica Bay što se gradi na tivatskom dijelu luštičkog poluostrva i obali zaliva Trašte će imati sa sedam hotela, dvije marine, profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1.000 stanova, 500 vila kao i sportske sadržaje, i druge objektime neophodne za funkcionisanje grada kao otvorene i dostupne zajednice tokom cijele godine.

„Luštica Bay je jedan od najambicioznijih projekata u crnogorskom turizmu i među najvećim greenfield investicijama u ovom dijelu Evrope. Crna Gora je jedno od najbrže rastućih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi, a grad Luštica Bay će zasigurno doprinijeti ne samo razvoju i napretku lokalne zajednice u Tivtu već će i uticati na unapređenje ekonomije Crne Gore, povećanje povjerenja investitora i generisanje novih projekata.“- rekao je tim povodom visokom gostu direktor kompanije, Darren Gibson.

Direktor planiranja i razvoja Luštica Development Omar Farid, podsjetio je da je inspiracija za arhitekturu Luštica Bay pronađena u tradicionalnoj arhitekturi crnogorskog primorja.

Rifai sa Faridom
Rifai sa Faridom

„Tokom gradnje se poštuju najviši ekološki standardi, naime Luštica Bay je prvi registrovani LEED projekat za dom u Evropi, pri čemu održivost čini srž planiranja i razvoja projekta. Master plan Luštica Bay prije tri godine je dobio Nagradu izuzetnosti u oblasti planiranja i dizajna, koju dodjeljuje Američko društvo pejzažnih arhitekata (ASLA).“-istakao je Farid.

Kako se navodi u saopštenju, visokom UN zvaničniku je predstavljen i koncept restauracije ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, „koji predviđa obnavljanje tvrđave i njeno pretvaranje u hotel i muzej, kao jedinstven spoj istorije, kulture i turizma čime će Crna Gora dobiti jedinstven turistički proizvod“.          Kompanija Orascom Development Holding, većinski vlasnik Luštica Development, potpisala je sa Vladom Crne Gore ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, o kojem tek treba da se izjasni Skupština Crne Gore.

Izvor:S. L.

Najčitanije