9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lira” – spoj muzike i Jevrejske kulture

Photo: Arhiva Mpzžoz Lira
Photo: Arhiva Mpzžoz Lira

Mješoviti hor “Lira” u sklopu programa MAHAR, a pod pokroviteljstvom Jevrejske zajednice Crne Gore i Evroazijskog jevrejskog kongresa, na gostovanju po Crnoj Gori sinoć je održao koncert u katedrali svetog Tripuna u Kotoru.

Specifičnost ovog hora je to da je osnovan od Židovske opštine u Zagrebu 1954. godine s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava sve vrste židovskih horskih pjesama sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romanse i hebrejski folklorni napjevi, sto je pored obrade narodnih tradicionalnih pjesama i bio repertoar koncerta u Kotoru.

Sv. TripunKroz razdoblje od 60. godina postojanja, organizovane su brojne turneje “LIRE”, na četiri kontinenta i dvadeset metropola u skoro cijeloj Evropi, dva puta u SAD-u (New York, Washington, Pittsburgh, Cleveland itd.), u Kanadi (Toronto), Australija (Melbourne, Cambera, Sydney) i šest puta u Izraelu.

“LIRA” je dobitnik brojnih domaćih priznanja i priznanja na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Horom su dirigovali istaknuti dirigenti Hrvatske a posljednjih desetak godina voditelj hora je   kotoranin Robert Homen.

Diplomirao je dirigovanje 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.DSC_1453
Još kao student počeo je raditi honorarno kao korepetitor u Hrvatskom narodnom kazalistu.

Radna biografija ovog nadarenog muzičara je veoma bogata i zanimljiva. Dobitnik je značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Bavi se i pedagoškim radom.

Iskoristili smo boravak dirigenta Roberta Homena u Kotoru i razgovarali, poslušajte…..

 

 

Najčitanije