8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – „Otvoreni dani nauke 2014“

Na italijanskom istraživačkom brodu “Urania”, koji je danas uplovio u Kotor, prigodnom svečanošću obilježeni su „Otvoreni dani nauke 2014.“ koje je organizovalo Ministarstvo nauke Crne Gore sa svojim partnerima. Istraživački brod je po prvi puta otvorio svoja vrata za sve zainteresovane građane i turiste koji ga žele posjetiti.

Goste je pozdravila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović koja se zahvalila partnerima iz Italije, predstavnicima Ministarstva nauke na čelu sa ministricom Sanjom Vlahović i svim partnerima koji su učestvovali u organizaciji Otvorenih dana nauke.

“Otvoreni Dani nauke su postali tradicija i predstavljaju snažan doprinos daljem učvršćivanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije. Sve veće je interesovanje italijanskih partnera za ulaganje u Crnoj Gori  i interes za turističku i kulturnu saradnju”, kazao je Vojin Vlahović, ambasador Crne Gore u Italiji.

Gostima i novinarima na brodu “Urania” obratio se i direktor Instituta za pomorske nauke NCR Fabio Trincardi, koji je kazao da je more zajedničko, ali i briga za njegovu  zaštitu  i očuvenje biodiverziteta u moru. On je prredstavio Institut za pomorske nauke i njegovu djelatnost, brojne projekte i istakao uspješnu saradnju sa kotorskim Institutom za biologiju mora.

Instituta za pomorske nauke NCR iz Venecije ima tri istraživačka broda zahvaljujući kojima ostvaruju brojne rezultate na polju istraživanja cijelog Mediterana. Istraživačkim brodom „Urania“ izmjerena je dubina Boke Kotorske i mapirani izvori slatke vode u zalivu.

Na kotorskom Fakultetu za pomorstvo, uskoro će biti otvoren trening centar za obuku na „OSC OFF – SHORE” simulatoru što će doprinijeti kompetitivnosti studenata i njihovom lakšem zapošljavanju nakon studija, saopšteno je danas prilikom prezentacije simulatora na fakultetu.

„Zajednički projekat Univerziteta Crne Gore, Fakulteta za pomorstvo i Univerziteta iz Alesunda u Norveškoj, ukupne vrijednosti 1,5 miliona EUR , razvija se već godinu”, saopštio je dekan Fakulteta za pomorstvo Danilo Nikolić.

On je kazao da je „OSC OFF – SHORE” simulator najsavremeniji uređaj te vrste trenutno koji košta oko 900.000 EUR.

Dekan Nikolić je kazao da će Fakultet za pomorstvo iz Kotora u osposobljavanju pomoraca za specijalne operacije na naftnim platformamma, odnosno na brodovima koji dopremaju različitu opremu na njih, postati prepoznatljiv u inostranstvu.

„Jedna od aktivosti u okviru zajedničkog projekta sa Norvškom je povećanje kompetitivnosti pomoraca u Crnoj Gori. Obzirom da sada imamo sve neophodne simulatore i da će otvaranje trening centra sa Norveškom značiti da će norveški eksperit biti predavači i da će se izdavati norveški seritifikati to znači da će naši studenti lakše dolaziti do posla”, kazao je Nikolić.

Otvoreni dani nauke“ održavaju se u periodu od 22. do 26. septembra na nekoliko lokacija u Podgorici, Kotoru, Cetinju.

Najčitanije