13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Izložba fotografija sa Krka „Vila Divyca u gradu vile Alkime”

„Vila Divyca u gradu vile Alkime” naziv je izložbe fotografija hrvatske autorice Ive Lulić koja je otvorena u subotu u Pomorskom muzeju u Kotoru.

Autorica se kotorskoj publici predstavila ciklusom od 39 fotografija nastalih na otoku Krku koje promovišu bogatu istorijsku i kulturnu baštinu, utemeljenu dijelom na pomorskom nasleđu.

„Prije dvije godine započeli smo projekt „Krk-otok vila“, koji je nastao prema motivu legendeo Zlatnom otoku, koja govori o plovidbi sedam brodova preko sedam mora koji će plovidbom stići do Zlatnog otoka na kojem živi vila Divyca. Zahvaljujući autorici i njenim fotografijama i sami smo otkrili otok na kojem živimo “ – kazala je direktorica Centra za kulturu Krk Maja Parentić.

„Ovaj večerašnji kulturni događaj je najbolji svjedok naših mediteranskih veza, kako kroz kulturnu nit, tako i kroz istorijsku i geografsku sferu sa uvjerenjem da će ona dati puni doprinos unaprijeđenju odnosa grada Krka i Kotora i dati podsticaj brojnim kulturnim i drugim projektima, jer nas dugotrajne i duboke morske veze kroz snažan socio kulturni i etnološki identitet na to obavezuju“ – istakla je direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević.

Izložbu je otvorio konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković koji je istakao da je izložba plod uspješne međunarodne kulturne saradnje između dvije države i svjedoči o kulturnom i duhovnom jedinstvu i bogatstvu ovih prostora, jer sadržajno povezuje gradove Krk i Kotor, kao i legende o Vili Divyca i kotorskoj Alkimi.

Ovaj projekat je realizovan i uz pomoć Zaklade Hrvatska kuća koja je osnovana kako bi promicala hrvatsku kulturu u inostranstvu te na taj način najbolje spaja diplomatiju i kulturu, kazao je Vuković.

Otvaranje izložbe popraćeno je nastupom klape Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ i perfomansom malih vila.

Izložbu su organizovali Centra za kulturu grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore. Ova dva grada povezuje povezuje događaj bitke kod Lepanta u kojoj su sudjelovale krčka i kotorska ratna galija.

Najčitanije