Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So

Preksutra se u Beogradu otvara 62. međunarodni Sajam knjiga na koji, poslovično, odlazi tim hercegnovske Knjižare So, koji će nam na  tradicionalnoj čajanci po povratku sa Sajma, donjeti novitade, ali o tom – potom…

Prva današnja preporuka za čitanje naredne sedmice tiče se romana koji je sebi već osigurao naslov sajamskog hita.

Pijev život istovremeno je magičan i razigran ali i strašan i zapanjujuć roman Jana Martela. Pi Patel, sin vlasnika zoološkog vrta, posjeduje enciklopedijsko znanje o životinjama i veliki je zaljubljenik u priče. Piju je 16 godina kada brodom njegova porodica kreće iz Indije u Kanadu zajedno sa životinjama, u potrazi za boljim životom. Brod tone. Pi je jedini čovjek u čamcu za spasavanje, a društvo mu prave hijena, orangutan, povrijeđena zebra i ogromni bengalski tigar. Uskoro će tigar eliminisati sve sem Pija, kome strah, znanje i lukavstvo omogućuju da preživi 227 dana na pučini Tihog okeana i da stigne na obale Meksika. Izdavač je Laguna.

Olujni bedem Dejana Stojiljkovića nastavak je romana Duge noći i crne zastave. U jesen 1386. godine moćna turska vojska predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svjestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gdje će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapovijeda odbranom grada. Olujni bedem je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednovjekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku. Izdavač je Laguna.

Romani je knjiga u kojoj se nalazi pet romana Meše Selimovića. Roman Tišine pisan je u prvom licu a radnja je smještena u periodu Drugog svjetskog rata i govori nam o tome kakve je sve posljedice rat ostavio. Derviš i smrt je po mnogima najbolje Selimovićevo djelo. Priča je to o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina da spase iz zatvora svog nepravedno zatvorenog brata. U romanu Tvrđava  pratimo vječni sukob pojedinca i mase. U Ostrvu se bavi problemom izolovanosti i usamljenosti ljudi, a u Krugu Selimović se vraća svojoj dominantnoj temi; da li je čovjekov život sudbinski predodređen. Izdavač je Vulkan.

U zalivu ruža roman je autorke Debi Makomber. Džo Mari pokušava da se pomiri sa preranim gubitkom muža. U potrazi za novim početkom stiže u Sider Krouv, idilični gradić na moru. Izdavač je Vulkan.

Ljubav u Rimu roman je za tinejdžere Marka Lamprela. Alis dolazi u Rim zbog avanture, prije nego što se skrasi sa svojim dečkom Danijelom. Kada sudbina umiješa prste, Alis će se zapitati da li stvarno postoji ljubav na prvi pogled i kako će uopšte znati kada joj se to desi? Izdavač je Vulkan.

Imate li petlju Andžele Dakvort knjiga iz oblasti popularne psihologije. Svi se u životu suočavamo sa ograničenjima – ne samo u talentu nego i u  prilikama. Često zaključujemo da smo stigli do granice svojih mogućnsoti ili mijenjamo pravac poslije samo nekoliko koraka. Zaboravljamo da mnogo toga zavisi od strasti i istrajnosti  u ostvarivanju dugoročnih ciljeva. Imati petlju znači koračati dalje, držati se cilja koji ima svrhu. Izdavač je Vulkan.

Odisej – Posejdonova kletva autora Dena Džolija i Tomasa Jitsa prava je poslastica za najmlađe čitaoce jer, možda i napoznatiju grčku legendu, predstavlja u stripovskoj formi. Odisej, junak iz vremena antičke Grčke, slavodobitnik u ratu, vraća se kući. Međutim, na tom dugom putovanju suočava se sa brojnim iskušenjima. Po završetku desetogodišnjeg rata protiv Trojanaca on će shvatiti da je povratak kući jednako opasan kao i sam rat. Na tom putu susretaće se sa kiklopima-ljudožderima, izazovnim sirenama i gnijevom boga mora Posejdona. Da li mu je suđeno da ga proguta more ili će njegova oslučnost i hrabrost uspjeti da ga vrati na rodnu Itaku? Izdavač je Pčelica.

Volfgang Amadeus Mocart autora Aleksandra Bojovića knjiga je koja će najmlađim čitaocima približiti lik i djelo ovog muzičkog genija. Sa samo pet godina počeo je da komponuje. Bio je čudo od djeteta i ostao  upamćen kao jedan od najznačajnijih kompozitora klasične muzike. Iza sebe je ostavio grandiozna djela kao što su: Figarova ženidba, Don Đovani, Čarobna frula i mnoga druga. Međutim, kao i većina genijalaca nije bio shvaćen. Odbačen od svih, sahranjen je na periferiji Beča bez prisustva sveštenika i bilo kakvih obilježja. Izdavač je Pčelica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.