7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradnja žičare od Bečića do Brajića

Kosmač foto Panoramio
Kosmač foto Panoramio

Prezentacija idejnog projekta izgradnje žičare od budvanskog naselja Bečići do tvrđave Kosmač na Brajićima održana je danas u hotelu „The Queen of Montenegro“. Ovaj projekat se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva između Opštine Budva i preduzeća „Cable car“, a planirani početak izvođenja radova je Dan Opštine Budva, 22. novembar ove godine godine, prenosi RTV Budva.

Predviđena dužina žičare iznosi oko 2 100 metara, kapaciteta je u prosjeku 1 500 ljudi, a od Bečića do Brajića njome će se putovati nepunih 7 minuta.

Prema riječima investitora ukupna vrijednost projekta iznosiće oko 10.000.000 eura, a završetak radova, ukolko sve bude teklo po planu predviđen je sredinom 2016. godine.

Idejno rješenje ovog projekta izrađeno je od strane kompanije „Adria invest“ kao i renomirane njemačke kompanije „Doplermajer“ koja se bavi izgradnjom različitih vrsta žičara u čitavom svijetu.

Projekat koji je danas prezentovan podrazumjeva uređenje početne stanice u Bečićima, i završne stanice, nadomak tvrđave Kosmač u Brajićima. Na lokalitetu Brajići predviđena je izgradnja malog turističkog centra, koji će sadržati restoran od ukupno 200 mjesta, suvenirnicu, amfiteatar sa pogledom na tvrđavu koji će biti prilagođen za potrebe izvođenja koncerata i predstava i veliku terasu sa pogledom na more uz prateće sadržaje.

Panorama - foto flickr.com
Panorama – foto flickr.com

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović naveo je da je privilegija imati naklonjenu prirodu na ovom području, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje pruža priliku da se ovaj dio budvanskog zaleđa u naselju Brajići valorizuje na najbolji mogući način, upravo izgradnjom atraktivne žičare sa svim pratećim sadržajima koji će znatno pospješiti turističku ponudu grada.

Opština Budva je u skladu sa definisanim uslovima učešća u ovom projektu preduzela niz aktivnosti koje prethode izgradnji žičare. Na sjednici Skupštine Opštine Budva u julu 2014. godine usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju žičare, na osnovu koje su izdati i Urbanističko tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije. Opština Budva je takođe pristupila izradi Elaborata o parcelaciji koji je neophodan kako bi svi imovinsko – pravni odnosi bili regulisani, te kako bi uskoro uslijedilo izdavanje građevinske dozvole.

Sa prezentacije - foto RTV Budva
Sa prezentacije – foto RTV Budva

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je i predlog valorizacije cjelokupnog seoskog područja na Brajićama, koji podrazumjeva uređenje uzletišta za paraglajdere, izgradnju malog turističkog naselja, golf terena, ali i valorizaciju područja oko tvrđave Kosmač.

Najčitanije