20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ispust Kotor – Tivat – Trašte u katastrofalnom stanju

Četvorodnevno zajedničko istraživanje hidrografa iz Crne Gore i Hrvatske koje je danas završeno u zalivu Trašte, pokazalo je da je podmorski ispust kanalizacionog sistema Kotor-Tivat-Trašte u gorem stanju nego što se pretpostavljalo.

„Utvrdili smo da je stanje ispusta daleko od onoga što bi se željelo vidjeti. Naime, na 1.700 do 1.800 metara od obale luštičkog poluostrva, podmorski kanalizacioni cjevovod je prekinut u dužini od 180 do 200 metara. Stoga se sve otpadne vode izlivaju već ovdje,blizu obali i na dubini mora od samo 27 metara, te fekalije praktično izlaze na samu površinu zaliva Trašte. Tu bi se dakle, pod hitno moralo uraditi nešto da se predstojeća turistička sezona na ovom dijelu Crnogorskog primorja, dočeka sa mnogo manjim zagađenjem mora.“-kazao je Ante Glavurdić, načelnik Odjela za hoidrografiju u Hrvatskm hidrografskom institutu (HHI) iz Splita.

On je bio na čelu tima od šest stručnjaka HHI koji su sa svojim hidrografskim brodom „Hidra“ u protkela četiri dana detaljno snimili stanje podmorskog kanalizacionog ispusta u Traštama, koristeći najmoderniju tehnologiju – tzv. side scan sonar koji radi na principu ultrazvuka i naučnicima daje detaljnu sliku podmorja, kao i najnovijom ronilicom na daljinsko upravljanje ROV koja nosi kamere visoke rezolucije.

U istraživanju su učestvovali i stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora i Sektora za hidrografiju crnogorskog državnog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. SHO je, prije nego što je iz Splita došla „Hidra“, sa svojom hidrografskom barkasom BH-12, obavio snimanje trase ispusta u Traštama svojim side-scan sonarom, obavljeno je i uzorkovanje morske vode na šest lokacija, ronioci su odradili uzorkovanje sedimeneta morskog dna, a CTD sondom odrađena su i uobičajena mjerenja i uzimanje okeanografskih parametara – saliniteta morske vode, provodljivosti itd. Svi prikupljeni podaci obradiće se u laboratorijama Instituta za biologiju mora i ZHMS i naknadno objaviti. Sve to urađeno je u sklopu projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske nazvanog „JASPPer – zajedničke aktivnosti za prevenciju zagađenja mora“.„JASPPER“ ima za cilj ima da doprinese smanjenju zagađenja Dubrovačko-neretvanskog i crnogorskog akvatorijuma, uspostavljanju saradnje među institucijama nadležnim za zaštitu životne sredine i kulturnog nasljeđa sa obje strane granice, te sprovođenju zajedničkih programa, edukacija, prenosa znanja i aktivnosti u cilju jačanja svijesti o potrebi očuvanja mora od zagađenja.

Slika prekinutog ispusta
Slika prekinutog ispusta

Kroz taj projekat ukupne vrijednosti oko 600 hiljada eura, HHI je nedavno nabavio najmoderniji ROV francuskog proizvošača „Hytech“, pa su istraživanja u zalivu Trašte bila premijera za ovu modernu daljinski upravljanu ronilicu vrijednu preko 100 hiljada eura.

„Sa novim ROV-om obavili smo video snimanje kompletne trase podvodnog ispusta, od ishodišne tačke na obali između uvala Pržna i Oblatna, do samog kraja koji je na 3.400 metara od obale. Jako dobre kamere visoke rezolucije omogućile su nam da uočimo i precizno evidentirano sve nedostatke i oštećenja na ispustu koje bi trebalo sanirati u narednom periodu.“- istakao je Glavurdić. On je naglasio da HHI i SHO ZHMS Crne Gore imaju odličnu saradnju, te je ovo već treći zajednički posao dvije institucije. Pored ostaloga, uz razmjenu stručnih iskustava i nabavku opreme , dvije institucije sarađivale su i na prikupljanu hidrografskih podataka za eventualnu buduću gradnju Jadransko-jonskog gasovoda koji bi u Crnoj Gori trebao biti postavljen u podmorju između Bara i Budve, a onda se opet podmorskim putem, nastaviti do Hrvatske na potezu rt Kabala- rt Oštra na ulazu u Boku.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije