8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Tvrđava Forte Mare otvorena za posjetioce

Forte Mare
Forte Mare – foto Boka News

Tvrđava Forte Mare ponovo je otvorena za posjetioce,  svakog dana od 7 do 19 sati. Cijena ulaznice za individualne posjete iznosi 2 eura, dok je cijena pojedinačne ulaznice za grupne posjete 1 euro. Planirano je i otvaranje suvenirnice.

Iz JUK Hercerg fest koji upravlja hercegnovskim tvrđavama najavlju zanimljiv program koji će biti organizovan na tvrđavi Forte mare. I ove godine, 21 juna, biće organizovana manifestacija Buđenje ljeta, nekoliko koncerata, vjerovatno i festival klapa kao i dio programa Montenegro film festival.

Duže od šest decenija na tvrđavi se tokom ljeta organizuje prikazivanje filmova i to je, tvrde mnogi jedan od najljepših i najstarijih bioskopa pod vedrim nebom. Prije četvrt vijeka posljednja projekcija na tvrđavi prikazana 4. novembra, pa je ljetna bioskopska sezona trajala punih 5 mjeseci.

Sa tvrđave se pruža lijep pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, na Gradsku luku i Igalo, ali i na Stari grad i padine Orjena.

Forte Mare
Forte Mare – foto Boka News

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

Herceg - Novi
Herceg – Novi

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnju veličinu, Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542 jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Izvor:S.Kosić

Najčitanije