10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – uspješna akcija “Jer volim svoj grad”

Jer volim svoj grad
Jer volim svoj grad

Sadnjom zelenila i uređivanjem stepeništa Sima Matavulja i prostora na ulazu u tvrđavu Kanli Kula brojni Novljani učestvovali su u akciji “Jer volim svoj grad“.

Oko 100 maslina, hortenzija, aukuba, kalistemona i ostalog bilja zasadili su zaposleni u Turističkoj organizaciji, Agenciji za izgradnju i razvoj, Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, lokalnoj upravi, predstavnici Mjesne zajednice Stari grad, Planinarskog kluba „Subra“, nevladine organizacije „Orjen outdoor“, školice sporta „Skok“, veterani VK Jadran i KK Primorje, kao i pojedinci koji su željeli na ovaj način da pokažu da vole Herceg Novi.

Zelenilo je zasađeno u skladu sa idejnim projektom rekonstrukcije i uređenja zelenih površina, koji je uradio tim Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, na čelu sa inženjerom pejzažne arhitekture, Milicom Berberović.

– Šest sadnica su stabla, imamo i stablašice, a ostalo je uglavnom žbunasto bilje. Birali smo ono kojem ovakvo mjesto najbolje odgovara. Sadnice su donacija Turističke organizacije, a jednu maslinu nam je poklonila Jasmina Vuković iz Mjesne zajednice Stari grad – rekla je Berberović.

Jer volim svoj grad
Jer volim svoj grad

Akciju „Jer volim svoj grad“ pokrenula je lokalna Turistička organizacija u saradnji sa Agencijom za izgradnju i razvoj grada. Ovim potezom organizatori nastoje da probude ekološku svijest i društvenu odgovornost građana Herceg Novog, kako bi bolje čuvali svoj grad, životnu sredinu i naslijeđe.

Zarad istog cilja ranije je realizovan projekat „Nordijski hod hercegnovskim stazama“, o okviru kojeg je uređena pješačka staza od Stanišića dubrave do Sušćepana, podsjetila je direktorica Turističke organizacije, Bojana Blagojević, i najavila da će ovakvih akcija biti još.

Jer volim svoj grad
Jer volim svoj grad

 U proteklom periodu Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju i preduzeće “Komunalno-stambeno” vrijedno su radili na ozelenjavanju različitih dijelova grada.

Nove sadnice mogu se vidjeti na Autobuskoj stanici, na kružnom toku u Meljinama, uz Jadransku magistralu, u bašti Zavičajnog muzeja, kraj stepeništa u Starom gradu i na drugim mjestima. Brojne sadnice su nabavljene kroz donacije i substitucije, u saradnji privrednika koji posluju u našem gradu i nadležnog Sekretarijata.

Jer volim svoj grad
Jer volim svoj grad

– Masline zasađene na kružnom toku donacija su kompanije “Zožeta” i privatnice Elene Sredanović. Mimoze je obezbijedila kompanija “Imperio holdings limited” , a masline za baštu Zavičajnog muzeja “Azmont Investments”. Takođe, Sekretarijat je vrtiću “Naša radost” i osnovnim školama “Ilija Kišić” u Zelenici i “Orjenski bataljon” u Bijeloj poklonio sadnice divljih narandži i kalistemona, kako bi ozelenili svoja dvorišta – kazala je Jovanka Matković iz Sekretarijata komunalne djelatnosti i ekologiju.

Najčitanije