3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad zasijao ljepotom mladosti

Tivatske ulice bljesnule su u nedjelju veče od ljepote ovdašnje mladosti jer je skoro 150 maturanata Mješiovite srednje škole „Mladost“ i prve generacije Srednje muzičke škole Tivat, prodefilovalo gradom. Djevojke i mladići u svečanim toaletama praćeni aplauzom roditelja, prijatelja i građana, prošetali su Arsenalskom ulicom preko gradske rive Pine, a potom i ulicama 21.novembra i Drtuge dalmatinske brigade. Na ulici pred centralnim gradskimTrgom magnolija maturante su dočekala i dva volta (slavoluka) okićena cvijećem i crvenim balonima- ideja medicinske sestre Angeline Uskoković koja u Tivatskom Domu zdravlja vodi savjetovalište za mlade. Ostvarenje njene inicijative da na ovakav način dodatno uljepša veliko veče ove generacije tivatskih maturanata, pomogle su cvjećare „Nina“ i „Đurđa“, kao i Opština Tivat i uprava MSŠ „Mladost“.

Nakon zajedničkog fotrografisanja, matursko veče nastavljeno je feštom u hotelu „Kamelija“ gdje su se svršeni tivatski srednjoškolci zabavljali do duboko u noć sa svojim roditeljima i profesorima.

„U toku četvorogodišnjeg školovanja,  sa vašim profesorima zajedno ste brojali časove, radne nedjelje, tromjesječja, polugodišta, i to stazom koja je ponekad bila strma i naporna , a nekad puna osmjeha i radosti. Nastojali smo   kvalitetno im  prenositi znanja , učiti ih vještinama, zahtijevati od njih predan rad ,a istovremeno ih razumjeti u svim njihovim  uspjesima i neuspjesima. Učili  ih samopoštovanju, učili  prevednosti , otkrivajući plemenitost koju posjeduju  kao mladi ljudi , i ističući  ono najbolje što nose u sebi. Nadam se da smo kao škola opravdali  povjerenje koje ste nam ukazali tokom  četiri godine rada sa vašom  djecom. Svih ovih godina smo im ukazivali na  prave moralne i ljudske vrijednosti, da sazrijevaju u dobre i odgovorne mlade osobe.“- poručila je maturantima i njihovim roditeljima, direktorica MSŠ „Mladost“ profesorica Jovanka Vujačić. Ona je istakla da među 58 gimnazijalaca i 78 učenika stručne škole iz ove generacije, njih čak 23 su nosioci diplome „Luča“ za postignut odličan uspjeh tokom sve četiori godine školovanja.

 „Dragi maturanti, vešeras plijenite vašom mladošću, radošću i neobičnom ljepotom koja nas je očarala. Vaša  nasmijana i vedra lica neka traju  ne samo ovu noć nego da ovakvih trenutaka imate mnogo u životu. Optimizmom kojim zračite i otmenošću kojom plijenite budite najljepše osjećaje kod vaših najmilijih. Mladost je nepredvidljiva, puna izazova koja čini život lijepim,  a vi ste tokom odrastanja u srednjoj školidoživjeli lijepe i radosne trenutke,  znali se ljutiti , opraštati  jedni drugima. Iz godine u godinu ste se upoznavali, sazrijevali,  postojali bolji drugovi. Dragi maturanti, znanje je najveće blago, ono se stiče istrajnim radom i ljubavlju ka odabranoj profesiji i zanimanju.  Većina vas će otići  na studije i kada diplomirate postaćete profesori, doktori, advokati, sudije, inženjeri, ekonomisti, pravnici, ali budite svoji i uvijek imajte na umu da je najveća vrlina biti čovjek dostojan svog postojanja.“- rekla je Vujačić.

Matursko veče tivatskih srednjoškolaca - foto Riva
Matursko veče tivatskih srednjoškolaca – foto Riva

Uz želju da svi maturanti zadrže osmjehe na licu i da ih u budućnosti prati radost, smijeh i muzika, direktorica Muzičke škole, Pina Bubanja je istakla da škola ispraća jednu kvlitetnu generaciju koju će pamtiti.

“Generacija ima veoma mali broj učenika, ali generacija koja je Muzičkoj školi donijela preko trideset što državnih što međunarodnih nagrada. S ponosom govorimo o ovoj generaciji i sigurno ćemo s ponosom još dugo godina pričati o njima.”- kazala je Bubanja.

U ime ove generacije tivatskih srednjoškolaca, roditeljima i profesorima zahvalili su se Milica Šćepanović i Marko Mićunović:

“Večeras završava jedna etapa našeg životnog puta, možda najbezbrižnija, a nakon položene mature zatvaramo posljednju stranicu našeg srednjoškolskog obrazovanja. Ovo je i veče rastanka, a rastanci su životne lekcije najtežeg gradiva. Ono što ćemo pamtiti pretočeno je u veliko hvala našim roditeljima i našim profesorima koji su nam pomogli da odrastemo u prave i zrele ljude. Zajedno ste nas učili da postanemo odgovorni, pametni i dobri ljudi. Uz vašu podršku došli smo do mature, a u nove životne izazove idemo vjerujući u sebe. Iskreno i od srca, mi vam večeras kažemo veliko hvala, dragi profesori i roditelji!”- kazali su njih dvoje.

Matursko veče tivatskih srednjoškolaca - foto Riva
Matursko veče tivatskih srednjoškolaca – foto Riva

Za dobro raspoloženje tokom večeri, brinuli su Milica Đurović i Marko Popović iz Podgorice, a krunu kralja i kraljice maturske večeri ponijeli su Matea Filipović i Nikola Bogdanović.

Izvor:S. L.

Najčitanije