17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival uličnih performera u Tivtu 28-30. jula

Tivat press - Festivala uličnih performera
Tivat press – Festivala uličnih performera

Prvi Festival uličnih performera u Crnoj Gori, In Art biće održan u Tivtu, od 28. do 30. jula. Tivatske ulice, trgovi i ponte u ta tri dana pretvoriće se u pozornicu za muzičare, plesače, pozorišne ansamble, animatore i druge performere, saopšteno je danas na press konferenciji u organizaciji TO Tivat.

„Jedan od segmenata ponude zbog kojih turisti posjećuju destinaciju nije samo sunce, more, plaža, što jeste dominantno u periodu ljetne turističke sezone, ali svakako su i manifestacije nešto zbog čega se gosti opredjeljuju da dođu u Crnu Goru. Pored „Purgatorija“, koje su obilježile ljetnu turističku ponudu Tivta, jedna ovakva nova manifestacija doprinijeti će sadržajnosti i raznovrsnosti ponude“ – kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Ona je izrazila zadovoljstvo povećamnjem ukupnog turističkog prometa u prvih pet mjeseci za 11% u odnosu na prošlu godinu.

Tivat press - Festivala uličnih performera
Tivat press – Festivala uličnih performera

„Sam koncept uličnih nastupanja nije nešto što je nepoznato u svijetu. Ti nastupi su obilježje neke spontane interakcije s publikom i jednostavno odražavaju duh jednog grada. Kako Tivat ima mediteranski ambijent i duh, vjerovali smo da je Tivat idealan domaćin za jednu ovakvu manifestaciju. Za Festival uličnih performera u Tivtu dobili smo podršku od ministarstva kulture Crne Gore,  ambasade Turske, Kulturnog centra Turske u Podgorici, kao i ambasade Indonezije u Beogradu“ – kazala je ispred kompanije Koncept Plus, Maja Bakić.

Predstavljajući program Bojan Terzić iz Koncept Plus-a kazao je da cilj Festival uličnih performera od Tivta napraviti jednu svjetsku prepoznatljivu destinaciju.

„Kada je riječ o samom Festivalu, vodili smo računa da u cijelu manifestaciju budu uključeni i domaći umjetnici. U tome smo i uspjeli. Imat ćemo neke zaista interesantne programske sadržaje, a pored umjetnika iz Crne Gore imamo umjetnike iz još sedam zemalja, iz Belgije, Italije, Turske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Srbije. Na raspolaganju publici biće svako veče 8 -10 razlčičitih sadržaja, koji će u svijet ponijeti drugačiju sliku…“- kazao je između ostalog Terzić.

Na festivalu će gostovati neki od najpoznatijih uličnih performera iz regiona i svijeta što će, takođe, značajno doprinijeti podizanju međunarodne kulturne saradnje.

Među projnim perfomerima nastupiti će Barto, belgijski umjetnik koji je izvodio svoje tačke u najpoznatijim cirkusima svijeta, Otto il Bassotto, umjetnik s juga Italije, dobitnik više nagrada i priznanja za svoje performanse s balonima, Teatrosk, street art produkcija iz Skopja, koja djeluje na polju street arta već više od 10 godina, plesni studio indonežanskog plesa Bidadari, Mileta Cvijanović, umjetnik iz Pule poznat po svom „one man show“, simultano sviranje na nekoliko različitih instrumenata., Zafer Kijiđi turski umjetnik koji se bavi  Ebru umjetnošću, ili tzv. slikanjem na vodi, Mladen Karišik poznat  po svojim masivnim skulpturama od drveta koje su instalirane na javnim površinama Kolašina … Tivatskoj publici će se predstaviti i Beton fest, sarajevski festival uličnog slikanja, 3D… nastupiti će i domaća Gradska muzika i mažoretke iz Tivta, likovni umjetnici tivatskog Kreativnog centra, bendovi Mikrokozma iz Podgorice, Goodbye Windows i Toć iz Tivta.

Tivat press - Festivala uličnih performera
Tivat press – Festivala uličnih performera

Direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov izrazila je zahvalnost Opštini Tivat i JKP Tivat, posebno direktoru Tonku Lukšiću koji je već preduzo mjere kako bi festival bio uspješno realizovan.

“Festival uličnih performera ovog ljeta zamišljen je da ide u špicu sezone. Mi ćemo previdjeti festival i za narednu sezonu. Vjerujemo da bi sa vremenom mogli da preselimo festival da i u podsezonu ili u predsezonu i da bi to bilo nešto što će obilježiti ovaj grad i postati jedan od brend elemanata turističkog proizvoda Tivta”, kazala je Moškov.

Festival uličnih performera realizuju Koncept Plus iz Podgorice u saradnji s NVO Umjetnička fabrika  i Turističkom organizacijom Tivat, koštaće 23.000 eura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije