8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ekologija kao brend“ – ekološka regeneracija Paštrovića

Buljarica plaža
Buljarica plaža

NVO “Društvo za razvoj ekologije“ iz Buljarice u saradnji sa Inženjerskim pedagoškim forumom iz Beograda i Turističkom organizacijom opštine Budva organizuje okrugli sto na temu “Ekologija kao brend“ koji će se održati u subotu, 27. avgusta 2016. godine, u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu, sa početkom u 9,30 sati.

Glavni cilj ovog skupa jeste mapiranje mogućnosti održive valorizacije prostora Paštrovića i pokušaj da se problem ekološke regeneracije Paštrovića sagleda kroz etičke i dizajnerske principe permakulture kao holističkog dizajnerskog sistema koji kao svoj rezultat daje ekonomski isplative i socijalno prihvatljive proizvodne sisteme i naseobine.

Permakultura predstavlja relativno mladu nauku koja se bavi osmišljavanjem i razvijanjem sistema i primjene etičkih smjernica i načela za planiranje, projektovanje i održavanje održivih životnih prostora čovjeka u skladu sa prirodom. Riječ “permaculture” je složenica dvije riječi, permanent agriculture i može se opisati kao etički oblik sistema koji je pogodan za proizvodnju hrane, upotrebu zemljišta, izgradnju kuća.

Tri ključna načela permakulture su:

  • briga o zemlji – briga da se svi živi sistemi održe i umnože.
  • briga o ljudima – briga da ljudi imaju pristup resursima neophodnim za njihovo održanje
  • vraćanje viška – ponovna investicija viška u sistem kako bi se obezbijedilo ispunjenje prvog i drugog načela. Ovo uključuje povraćaj otpada u sistem kako bi se reciklirao u nešto korisno.

Permakulturni dizajn naglašava obrasce pejzaža, funkcije i grupe vrsta. Određuje gdje bi ovi elementi trebali biti raspoređeni kako bi pružili maksimalnu korist lokalnoj sredini. Centralni koncept permakulture je maksimiziranje korisnih veza među komponentama sistema i sinergija krajnjeg dizajna. Fokus permakulture dakle nije na svakom elementu odvojeno, već na vezama koje se stvaraju među elementima usljed njihovog organizovanja u sistem i kreiranja cjeline koja je veća od svakog zasebnog dijela.

Permakulturni dizajn traži načine za smanjenje nastanka otpada, ljudskog rada i ulaganja energije putem izgradnje sistema koji daje maksimum koristi među dizajniranim elementima i na taj način obezbjeđuje sinergiju sistema. Permakulturni dizajn se razvija tokom vremena uzimajući u obzir veze među elementima i same elemente i može postati izuzetno kompleksan sistem koji proizvodi mnogo hrane i materijala sa minimalnim ulaganjima.

Učešće na skupu uzeće stručnjaci iz oblasti permakulture, ekologije, biologije, arheologije i turizma.

Najčitanije