9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan pomorskog muzeja – Radimiru „Merito Navali“

Povodom Dana Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i jubileja šesdesetdvije godine postojanja  sinoć je u palati „Grgurina“ otvorena izložba „Dokumentovana pomorska tradicija Boke” i dodjeljena nagrada „Merito Navali“, koja je ove godine dodjeljena Zoranu Radimiru iz Dobrote.

Direktorica kotorskog Muzeja mr Mileva Pejaković Vujošević je podsjetila da je Muzej nastao postepenim razvojem iz prvobitne zbirke Bratovštine Bokeljske mornarice 1880. godine.

“Revnosni sakupljač starina Josip Jovićević zbirku je sistematizovao 1938. godine i postavio na prvom spratu barokne palate porodice Grgurina. Nju je testamentom iz 1814. godine gradu Kotoru ostavio posljednji potomak te znamenite kotorske porodice – biskup Marko Anton Gregorina. Septembra mjeseca 1952. godine palata je kompletno restaurirana pa je, sada već znamo – svoje pravo mjesto, na prvom i drugom spratu našao Pomorski muzej” – kazala je Pejaković Vujošević.

Muzej danas nije samo čuvar predmeta iz prošlosti i memorijalni centar minulih epoha već je to institucija koja afirmiše ljude koji daju puni doprinos izvučavajući pomorsku prošlost i sveukupnu kulturnu baštinu.

“Osvajajući i tu misiju Muzej je 2004. godine ustanovio nagradu “Merito Navali” po svilenoj počasnoj zastavi koju je slavni kapetan Ivo Visin sa Prčanja dobio od austrougarskog cara Franja Josifa 1860. godine za podvig na moru tj. oplovivši svijet svojim brikom “Splendido” za sedam godina šest mjeseci i devetnaest dana, u periodu od 1852. do 1859. godine. Ove godine nagradu dodjeljujemo sedmi put. Odlučili smo da je večeras uručimo gospodinu Zoranu Radimiru, potomku kapetanske porodice, čovjeku čiji je rad oivičen velikim znanjem i ljubavlju prema starinama koje stručno i profesionalno kroz dugi niz godina strpljivo, smireno i odmjereno obrađuje, iako po struci nije muzeolog. Njegovi preci su bili aktivni učesnici u osnivanju Pomorskog muzeja i veliki donatori ove institucije. Slijedio je gospodin Radimir njihov put cijeneći kulturnu instituciju u kojoj rade profesionalci, naš Muzej, darivajući veliki broj predmeta iz etnografskog opusa, kao i antičko sidro , a koji danas svi skupa krase vitrine ove značajne institucije. Poklonio je on i veliki broj značajnih arhivskih dokumenata iz pomorske prošlosti čime smo obogatili arhivsko odjeljenje, a stručna biblioteka se upotpunila poklonom edicija iz pomorstva. Otvorio je naš dragi prijatelj vrata svoga doma i ustupio svoje dragocjene predmete minulih epoha da ih prezentujemo u našem Muzeju kroz izložbu “Skriveni svijet enterijera kolekcionara Zorana Radimira” – kazala je Pejaković Vujošević.

“Veoma sam zahvalan na priznanju koje sam dobio, a zahvalnost bih želio da podijelim i sa onima koji su svojim uticajem na mene nekako doprinijeli da budem kandidovan za nagradu – članovima moje porodice” – kazao je dobitnik nagrade Zoran Radimir.

Nagradu „Merito Navali“ do sada su dobili  dr. Miloš Milošević,  Antun Tomić, mr. Jovan  Martinović, kapetan Milan Sbutega,  inžinjer Petar Palavršić i msgr. Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije.

“Povodom Dana Pomorskog muzeja večeras izlažemo ukupno četrdeset pisanih i štampanih dokumenata, prožetih pomorskom tematikom. Izložba obuhvata istorijski period od kraja 18. do početka 20. vijeka. U postavci koja je sinoć otvorena posebno mjesto i značaj imati pomorske knjižice (matrikule) pomorskih kapetana sa Crnogorskog primorja iz 19. vijeka. “Postavka se može pogledati u narednih petnaest dana, a u vitrinama se mogu vidjeti i razni dopisi, upozorenja, sertifikati, instrukcije, feljtoni, zahvalnice, uvjerenja o vakcinaciji pomoraca, svjedočanstva i drugo.

Izložbu je otvorio bibliotekar Muzeja Slavko Dabinović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je profesorica violine Dušica Kordić.

Najčitanije