Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti CG - foto Boka News
Dan nezavisnosti CG – foto Boka News

Crna Gora danas obilježava deset godina obnove nezavisnosti u znak sjećanja na 21. maj 2006. kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Na referendum je izašlo više od 86 odsto građana Crne Gore, iako je uslov za priznavanje referendumskog rezultata bio izlazak preko 50 odsto upisanih birača, a cenzus je bio 55 odsto.

Glavna svečanost biće održana u Podgorici, na Trgu nezavisnosti, s početkom u 20 sati. Na skupu će govoriti premijer Milo Đukanović i predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Pine u crvenom 2016.
Pine u crvenom 2016.

Programi proslave jubileja već su organizovani ili će biti realizovani u svim crnogorskim gradovima.

Da je vječna Crna Gora
Da je vječna Crna Gora

Crna Gora je, posle kapitulacije 1916. u Prvom svjetskom ratu i bjekstva kralja Nikole Petrovića Njegoša u Francusku, 1918. godine, na osnovu odluka Podgoričke skupštine, ušla u sastav Srbije, odnosno u novostvorenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevine Jugoslavije.

Odlukama Drugog zasijedanja Avnoja tokom Drugog svjetskog rata, kao i Ustavom iz 1946. godine, Crna Gora je dobila status ravnopravne federalne jedinice u bivšoj SFRJ.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.