22 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR – “Pametno sa suncem”

Herceg -Novi -foto TO HN
Herceg -Novi -foto TO HN

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR)  tokom vikenda posjetili su plaže na hercegnovskoj rivijeri (Zelenika, Meljine, Herceg Novi, Igalo,  Njivice…), gdje su  gostima dijelili edukativno –  propagandni materijal CDPR-a, brošuru „Sačuvajte svoju kožu od neželjenih efekata  sunca, može vam trebati”.

U brošuri su pobrojane preporuke CDPR-a u  vezi nekih koristi, ali i štetnosti od efekata sunčanja, koji ne zastarijevaju, već naprotiv doprinose da  Vi i Vaša koža brže starite i obolijevate. Tako su u pomenutoj brošuri navedene osnovne naznake kao što su: da je sunčanje zdravo, što nije potpuna  istina, kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja (UVZ-a), koliki je  rizik oboljevanja od kancera.

U brošuri dati savjeti „Pametno sa suncem”, gdje je  nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između  10 i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarajte, nosite šešir sa širokim obodom, nosite naočari za  sunce, pokrijte ruke i noge, nosite bijelu ili svijetlu laganu odjeću,  nanesite kremu za sunčanje (sa faktorom minimum 20), pa do savjeta da bebe mlađe od godinu dana  vrlo malo ili uopšte ne iznosite na sunce.

Najčitanije