20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zajedničkim djelovanjem do bolje regije Jadrana

Sa konferencije
MEP„Zajednički prioritet država članica Jadransko-jonske strategije je da, kroz sinhronizovano djelovanje, stvorimo „pametan region“, privlačan za finansijske investicije, i da kroz unaprjeđenje atraktivnosti, konkurentnosti i povezivanja, osiguramo ekonomski i društveni rast i napredak i podstaknemo integraciju Zapadnog Balkana u EU, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na konferenciji o finansiranju sprovođenja Jadransko-jonske strategije koja je održana u Ćezenatiku (Italija).
Na konferenciji koja je okupila visoke predstavnike država članica regije dva mora bilo je riječi o izazovima i mogućnostima Jadransko-jonske strategije, finansiranju njenog sprovođenja i ulozi privatnog sektora u njenom razvoju.
Ministar Pejović je ukazao na važnost obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju prioriteta postavljenih ovom strategijom istakavši neophodnost njenog uvezivanja s nacionalnim programima, evropskim strukturnim i investicijskim fondovima država članica i Ipe kao i s drugim inicijativama, poput Berlinskog procesa, kako bi se kroz koordiniran mehanizam raspoloživa sredstva iskoristila na najefikasniji način.
U tom kontekstu je ukazao na značaj i pozitivne efekte pokrenutih projekata u jadransko-jonskoj oblasti, poput Jadransko-jonskog gasovoda koji će, kako je istakao, biti generator energetske stabilnosti u regionu, dok će potpisivanje Sporazuma o saobraćajnoj zajednici u Trstu dodatno unaprijediti ovu oblast konkretnim okvirom saradnje. Ministar je ukazao na značaj projekta “Regionalni hidro-master plan“ za osiguranje ravnoteže između razvoja hidroenergetskog potencijala regije i njegovog uticaja na životnu sredinu. Takođe je istakao važnost brojnih programa prekogranične i transnacionalne saradnje u ovoj oblasti koji doprinose razvoju jadransko-jonskog regiona.
Skup je okupio predstavnike država regije, evropskih institucija, regija, opština i finansijskih institucija.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije