15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi

Zagreb – foto Hina

Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi, te je “još jednom iza sebe ostavio više od 20 gradova, među kojima su Beč, Budimpešta i Strazbur”, javlja agencija Hina.

Procjenjuje se da su turisti za Božić i doček Nove godine u Zagrebu potrošili i više od 400 miliona kuna (53,8 miliona eura), koliko je inkasirano 2016. godine.

Hoteli su i dalje puni, privatni smještaj takođe, a prije svega zagrebački stanovi koji se iznajmljuju.

“Rijeke ljudi svakodnevno dolaze u grad, koristeći i poklon gradonačelnika Milana Bandića da je javni prevoz vikendima besplatan”, prenosi Hina.

Međutim, piše Hina, teolozi ukazuju da “sve glasniji vašarski” Božić i doček Nove godine “ometa put do vjerskog”, ali za to ne krive trgovce i druge privrednike, nego upućuju na odgovornost svakog vjernika, kao i crkve.

Teolog Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, Peter Kuzmič, upozorava da su “sile kapitalizma prevladale i u velikoj mjeri prikrile duhovnu poruku Božića”.

“Izuzetno kreativno-produktivna ‘božićna industrija’ i propaganda, uz pratnju trgovačke revnosti i potrošačke naivnosti su božićni praznik pretvorile u poseban festival na kalendaru potrošačkih ludosti.., bez asocijacije i nasuprot duhovnom značenju Božića”, rekao je Kuzmič.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije