20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadarske časne ‘upale’ u milionski biznis

Časne sestre – Foto Andrija Lučić HANZA MEDIA

Predstavnici jednog američkog investicijskog fonda dogovorili su sa zadarskim benediktinkama Samostana sv. Marije investiciju u izgradnju luksuznog turističkog kompleksa na području Petrčana.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o hotelskom brendu “Infinity Resort”, koji bi na 20 hektara atraktivnog zemljišta trebao graditi turistički kompleks u kategoriji pet zvjezdica s oko hiljdu kreveta, vrijedan između 40 i 60 milona eura.

Zemljište na kojem će biti izgrađen kompleks s hotelom i vilama nalazi se u neposrednoj blizini “Falkensteinerova” resorta na Punti Skali.

No, za razliku od tog zemljišta koji su benediktinke prije desetak godina prodale austrijskoj grupaciji (oko 10 hektara po 35 eura za kvadratni metar), ovih 20 hektara nisu prodale, nego su ih dale u zakup preko svoje tvrtke “Eco Tour Zadar”, na koju je samostan prenio pravo građenja na rok od 99 godina.

Nakon dogovora s benediktinkama, predstavnici američkog investicijskog fonda susreli su se i sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Atraktivan prostor

– Gradonačelnik se kratko susreo s predstavnicima američkog investicijskog fonda, koji su ga upoznali sa svojom namjerom ulaganja u greenfield investiciju na širem prostoru grada Zadra – navode iz Ureda zadarskog gradonačelnika.

Na sastanku su, uz dva predstavnika američkog fonda, bili pravni zastupnici zadarskih benediktinki, zamjenik gradonačelnika Ante Babić i gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

– Sastanak je trajao pola sata, na njemu su nas predstavnici američkog fonda upoznali s činjenicom da su sa Samostanom sv. Marije potpisali ugovore o realizaciji turističkog projekta na području Petrčana.

O konkretnim elementima projekta nismo razgovarali jer su nam obećali da će nam cijelu investiciju s idejnim rješenjima predstaviti na vrijeme. Oni su sada dužni za to područje iznad Punta Skale izraditi urbanistički plan uređenja – kazao nam je pročelnik Kasap.

Nešto više o sklopljenom poslu sa zadarskim benediktinkama zasigurno zna zagrebački odvjetnik Krešimir Grebenar, pravni zastupnik zadarskih koludrica, koji je i bio na sastanku u gradskoj upravi, ali do zaključenja ovog izdanja nije se javljao na naše poruke.

Odvjetnik Grebenar je u ožujku ove godine na sajmu nekretnina u Cannesu predstavio projekt zadarskih benediktinki svjetskom tržištu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Je li dogovor s američkim fondom izravna posljedica nastupa u Cannesu, nismo uspjeli potvrditi, no interesa za investiciju u jedan od najatraktivnijih dijelova zadarske obale svakako je bilo. Grebenar je i zastupnik tvrtke “Eco Tour Zadar”, koju su zajednički osnovale zadarske benediktinke, njihova Zaklada sv. Benedikta i tvrtka “Eco Tour Croatia”.

– Želim napomenuti da Samostan sv. Marije nije investitor, te da će konkretnu namjenu i sadržaje u T2 zoni, koja obuhvaća oko 20 hektara, odrediti budući investitor. Tako se u ovom trenutku ne može ni ugrubo govoriti o visini investicija.

Naglasio bih da se turistička namjena u Petrčanima prema Prostornom planu županije trenutno odnosi na samo sedam posto ukupne površine i da samostan namjerava veliki dio ostalih zemljišta staviti na raspolaganje za opće društveno korisne namjene, kao što su dom za starije, poljoprivreda, znanstveni i medicinski centar itd. – kazao nam je u ožujku odvjetnik Grebenar.

Naime, velebno zemljište na području Petrčana zadarskim je benediktinkama poklonio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. darovnicom iz 1066. godine. Razlog za tako izdašan poklon neki povjesničari vide u opatici Čiki, jednoj od utemeljiteljica zadarskog samostana, koja je navodno bila Krešimirova sestra.

Zemljište je za vrijeme Jugoslavije koludricama bilo oduzeto, ali im je vraćeno 2006. godine, ukupno oko 600 hektara.

Na manjem dijelu tog zemljišta izgrađen je turistički kompleks “Falkensteinera” u Punta Skali, jedan dio koludrice su dale u zakup za danas poznate Kraljevske vinograde, a najveći dio atraktivnog zemljišta stoji još uvijek neiskorišten, prekriven makijom i borovom šumom uz jednu od najljepših pješčanih plaža u zadarskoj okolici, popularnoj među gay populacijom.

No, strateška je odluka benediktinki da svoju zemlju nikad više neće prodavati.

Četiri milijarde

Na najvećem dijelu vraćenog zemljišta, površine od oko 160 hektara, Prostornim planom grada Zadra predviđena je izgradnja turističkog naselja u kategoriji pet zvjezdica s 2000 kreveta, uključujući izgradnju hotela, vila s bazenima, dva golf-igrališta, akvapark, mali aerodrom za zrakoplove do 30 putnika, nogometni kamp, duhovni centar i brojne druge sadržaje.

Prema grubim procjenama, za realizaciju svih sadržaja potrebno je ulaganje od oko pola milijarde eura.

Dogovor američkog fonda s benediktinkama odnosi se na “svega” 20 hektara, a eventualna cjelokupna investicija teška je gotovo četiri milijarde kuna.

Jesu li američki investitori razgovarali i o ostalom dijelu turističkog biznisa, odnosno jesu li u zakup uzeli svih 160 hektara s prijenosom prava građenja na 99 godina, nismo uspjeli doznati ni u Samostanu sv. Marije, jer je poglavarica samostana, časna majka Anastazija Čizmin, bila odsutna.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije