10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadar – nova turistička atrakcija – kompijuterski 3d prikazi razvoja zadarskih zidina

Mali arsenal

Zadar od juče ima još jednu kulturno-turističku lokaciju. Otvoren je Mali arsenal, dio fortifikacijskog sklopa srednjovjekovnog Kaštela. Nakon obnove postao je savremeni centar za posjetitelje opremljen najmodernijom tehnologijom. Projekt je financiran s oko 330 hiljada eura iz IPA programa prekogranične suradnje Europske unije u sklopu projekta Hera, a oko 60 hiljada eura osigurala je Zadarska županija.

Nekadašnji dio mletačkog Kaštela iz 15. stoljeća, pretvoren je u svojevrsni virtualni vremeplov kroz bogatu zadarsku povijest. Kompijuterski 3d prikazi razvoja zadarskih zidina na visećem staklu, podna projekcija sa senzorom za pokret na staklenom podu, kvizovi znanja i posebna aplikacija pomažu posjetiteljima otkrivati zadarsku povijest kroz igru i istraživanje.

Također su prikazani kodovi za skidanje aplikacije na mobitel, ona nas vodi od točke do točke unutar Poluotoka, znači imamo jednu rutu na Poluotoku od 16 tačaka i postavili smo 16 uređaja koji odašilju signal i mobitel kad prikupi taj signal zabilježi da ste bili na toj točki i daje vam informaciju o toj točki i kad skupite svih 16 dobijete 50 posto popusta u odabranim zadarskim muzejima, objašnjava Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za razvoj i EU procese Zadarske županije.

Vinko Bakija, autor kulturne rute Zadarske županije, ističe kako su Mali Arsenal te Prolaz cara Augusta polazišna i završna točka kulturne rute Zadar – grad utvrda. U svakom slučaju ovo predstavlja, neću reći jedan modernistički, ali vrlo 21.-og stoljeća istup u pravcu i smjeru kulturnog turizma i razvoja kulturnog turizma u Zadru i u Zadarskoj županiji, dodao je.

Zadovoljni konzervatori već najavljuju i nove projekte. Nastavak slijedi u prostoru izvan Trga tri bunara, čitave zidine Muraja idu na neki način u obnovu i nove sadržaje, rekao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Malim Arsenalom godinu dana upravlja Zadarska županija i prema pravilima financiranja europskih projeka u tom je razdoblju ulaz besplatan. Nakon toga, ovisno o dogovoru s Ministarstvom kulture, upravljanje objektom preuzet će Narodni muzej ili Turistička zajednica Zadarske županje

Najčitanije