16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U velikoj završnici Riječkog karnevala učestvovati će preko 10.000 maškara

Rijeka maškare

U velikoj završnici Riječkog karnevala u nedjelju u Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovat će više od 10.400 maškara u 110 karnevalskih skupina, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

 Povorka u kojoj će biti i 74 alegorijska kola krenut će u nedjelju, 26. februara u podne, a očekuje se da će posljednje maškarane skupine Korzom proći oko 20 sati. Osim maškara iz svih krajeva Hrvatske, najavljen je dolazak maškara iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Francuske i Danske.

 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je siguran da će povorku promatrati mnogi gledatelji. Istaknuo je da Riječki karneval, uz zabavu, veselje i ugodna druženja, donosi i znatnu zaradu, ponajprije uslužnim djelatnostima. Tijekom vikenda u kojem se održava velika povorka ugostiteljski objekti ostvare oko 1,5 milijuna kuna veći promet od uobičajenoga, a odlično su popunjeni i smještajni kapaciteti u Rijeci i okolici, rekao je, dodajući da je zarada od karnevala na riječkom području oko 10 milijuna kuna, a ulaganja oko dva milijuna, te da je zato jasna i gospodarska korist od te manifestacije.

 U subotu, večer uoči povorke, održat će se tradicionalni Humanitarni karnevalski bal na kojem će biti oko 300 uzvanika i na kojem će se prikupljati novac za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije za nabavu potrebne medicinske opreme. Do sada je, rekao je Obersnel, na humanitarnim balovima prikupljeno nešto više od milijun kuna.

Posljednjega maškaranog vikenda u Hrvatskome primorju održat će se mnoge plesne zabave i gastronomski događaji. Slijedi paljenje Pusta, a karneval završava u utorak, nakon čega dolazi Pepelnica ili Čista srijeda, kojom počinje korizma.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije