17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Utvrđenje Strač: Austrougarsko čudo graditeljstva i dalje misterija posjetiocima

Strač
Strač

Čudo od graditeljstva, austrougarsko vojno utvrđenje nadomak Trebinja, Strač i dalje je misterija brojnim turistima, koji uprkos lošem, makadamskom i strmom putu na tvrđavu idu s oduševljenjem i ushićenjem.

Strač je jedno od najčuvenijih utvrđenja Austrogugarske monarhije. Na trebinjskim brdima postoji još osam sličnih tvrđava, sve su služile za odbranu grada. Sa njih se kontrolisao ulaz u Bokokotorski zaliv a građanima su bile nepristupačne do sredine 50 – ih godina prošlog vijeka. Podaci govore da je na Straču, Petrinji i Golom brdu boravilo oko deset hiljada vojnika.

“Ovo ima ogromni turistički potencijal jer imamo ruskih turista koji su veoma zainteresovani da posjete ovaj objekat, a onda naravno Austrijanaca Njemaca i ostalih”, kaže Dubravko Kurtović, predsjednik speleološkog društva “Zelena brda”.

“Gore još postoje čelične kupole,jedine na svijetu, neuništive sobe, i to su spomenici od velikog istorijskog značaja i vrijedan su prijedmet istraživanja kao dio istorije Centralne Evrope”, ističe Folker Pahauer, profesor Tehnološkog fakulteta u Gracu.

Za Strač koji je građen od 1910. do 1916. godine vezale su se različite legende. Govorilo se da ima 365 soba, tajne čatrnje, agregate. Slike utvrđenja čuvaju se u državnoj arhivi u Beču, a brojni su fondovi koji bi pomogli rekonstrukciju tog čuda arhitekture, samo treba malo volje i istraživačkog rada kažu sa Instituta za građevinarstvo u Gracu.

“Vrata su otvorena. Postoji mnogo projekata uključujući evropske fondove i njihov novac. I moramo iskoristiti znanje da obnovimo Strač i dobijemo te pare, i da iskoristimo istorijski potencijal ovog spomenika”, naglasio je Pahauer.

Problem je što se još ne zna ko je legitimni vlasnik Strača – država, grad, neko drugo pravno ili fizičko lice.

 /www.atvbl.com/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije