Ulcinj – na solani preko 350 flamingosa

Flamingosi – na Ulcinjskoj solani

Zaposleni u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore tokom redovnog monitoringa na Solani utvrdili su prethodnih dana da na tom području boravi preko 350 flamingosa, saopšteno je iz te institucije.

Kako se navodi, ta brojka znatno je veća od one koja je registrovana početkom marta, kada ih je na Solani bilo oko 80.

Proljećnja migracija jedinstvena je prirodna pojava, a tokom ovih dana ljubitelji ptica na Solani mogu vidjeti jata koja broje po nekoliko hiljada jedinki – pataka, šljukarica, lasta, itd.

Da bi omogućili pticama pogodnije uslove, kada je ishrana i eventualno gniježđenje na Solani u pitanju, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore vodi računa o tome da se režim vode na lokaciji jezero 2 i bazenima 18 i 19 održava na nivou koji je potreban, imajući u vidu da su na ovim mjestima prošle godine flamingosi počeli gnijeđenje.

Upravo je iz tog razloga 20. marta 2017. urađeno i probno uključivanje postrojenja Đerane, te je konstatovano da je isto ispravno i spremno za upumpavanje slane vode na prostor Solane.

Završeno je i čišćenje solanskog kanala od različitih vrsta otpada kako bi voda mogla nesmetano da protiče od Đerana do Solane. Zato ovom prilikom apelujemo na građane da ne bacaju otpad u ovaj kanal i ne ispuštaju otpadne vode kako bi Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore moglo kvalitetno da upravlja vodama ovog područja.

Pumpa Đerane uključena je u srijedu 22. marta i do danas je radila 144 časa, a naše ekipe prate situaciju na terenu, salinitet i u skladu sa tim organizuju rad pumpnih postrojenja.

Nacionalni parkovi Crne Gore upravljaju ulcinjskom Solanom već drugu godinu zaredom, nakon što je u avgustu 2016. produžen Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.