15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Učenici dubrovačke Obrtničke i tehničke škole izradili solarni automobil ”Ruđer 01”

Solarni automobil

Nastavnici i učenici dubrovačke Obrtničke i tehničke škole predstavili su u srijedu solarni električni automobil naziva ”Ruđer 01” kojeg su sami izradili, a u projektu su sudjelovali učenici od 1. do 3. razreda.

Ravnatelj škole Dinko Mandić rekao je kako su na ideju došli zbog želje za sudjelovanjem u projektu ”Soela”, odnosno utrci solarnih električnih automobila srednjih škola Hrvatske koja se odvija u Sisku.

 ”Bili smo u Sisku na jednom stručnom skupu gdje smo se upoznali s kolegama iz te škole, organizatorima i nositeljima projekta te s isto tako s drugim školama koje su stvarale taj projekt. Početkom ove školske godine krenuli smo u prikupljanje novca za projekt izrade solarnog električnog automobila”, rekao je Mandiž, naglasivši kako je cijena opreme izrazito skupa, ali i zahtjevna.

 “Zbog toga smo imali problema s narudžbom u Dubrovniku jer ti se dijelovi u našem gradu ne mogu pronaći. Određene dijelove smo morali naručivati iz drugih dijelova Hrvatske. Dakle, naša prva aktivnost po pitanju ostvarivanja ovog projekta bilo je prikupljanje novčanih sredstava gdje su nam pomogli Udruga inovatora ‘Dubrovnik’, Grad, Županija, Zajednica tehničke kulture”, rekao je Mandić

 Ukupna cijena projekta ”Ruđer 01” je oko 30-ak tisuća kuna.

 Profesor strojarske skupine predmeta Željko Prce istaknuo je kako se s intenzivnim radom krenulo negdje iza Uskrsa ove godine.
”Ponude smo počeli prikupljati nakon Nove godine, ali se kao problem pojavio pad proračuna zbog čega nismo mogli dobiti sredstva. Ususret nam je izašla Zajednica tehničke kulture koji su na svoju web stranicu stavili informaciju kako tražimo pomoć u prikupljanju financijskih sredstava i komponenti. Bili smo iznenađeni kad smo saznali kako će nam Institut iz Slovenije donirati baterije i još neke komponente električnog skutera koje smo kasnije ukomponirali u vozilo”, rekao je prof. Prce.

Solarni automobil mogao bi voziti od Dubrovnika do Makarske bez dodatne sunčane energije

Na projektu su sudjelovali učenici od 1. do 3. razreda.

Težina solarnog automobila je oko 280 kilograma što je normalna težina svakog automobila koji sudjeluje na toj utrci, ali bez vozača.

”Zadani su neki parametri za utrku, motor mora imati kilovat i pol, minimalno tri metra kvadratna solarnih panela, akumulator mora imati težinu osamdeset kilograma. A naš automobil ima akumulator od 105 amper sati. Uz potrošnju od 30 ampera, što je maksimalna brzina, vozilo ima autonomiju od tri sata vožnje uz maksimalnu brzinu od 50 kilometara na sat može prijeći 150 kilometara bez punjenja solara. Dakle, po kiši i u noćnim satima može odraditi vožnju od 150 kilometara. Automobil bi prema tomu mogao voziti od Dubrovnika do Makarske, bez uporabe dodatne sunčane energije”, rekao je ravnatelj Mandić.

Najčitanije