13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinje: Divlji šipak ili nar uskoro bi mogao da se bere i na plantažama

Šipak – Nar

Porodica Skočajić iz Trebinja, zbog potražnje soka od divljeg šipka, prije dvije godine zasadila je prvu plantažu, na površini od jednog hektara.

Nezaposleni diplomirani informatičari i ekonomisti na podizanje veće plantaže odlučili su se na osnovu ranijeg porodičnog iskustva o uzgoju šipaka. Površina, sa oko hiljadu petsto sadnica, ujedno je ogledna.

– Ulaganja su velika, sadnice su dosta skupe, mada smo mi proizveli sadnice, plati se mehanizacija, rad, onda se čeka pet godina na prvi rod, kaže Miljan Skočajić.

Skočajići su, poslije školovanja, odlučili da se vrate u Trebinje. S obzirom na to da su bez zaposlenja, odlučili su se za plantažni uzgoj koji ne zahtijeva mnogo ulaganja. Prednost vide u činjenici da sličnih plantaža nema.

– Jeste da se čeka određeni period, šipak je kultura koja ne zahtijeva mnogo ulaganja, prskanja, šipak uspijeva u kršu, mislim da je jako zahvalan za proizvodnju, istakao je Srđan

Da bi zaokružili proizvodnju, Skočajići planiraju da zasade još dva-tri hektara.

Šansu za proširenje plantaže vide i u zakupu državnog zemljišta, u okviru aktivnosti koje je pokrenuo Grad Trebinje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Izvor: RTRS

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije