18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicija: U Komiži na Dan grada spaljene dvije stare barke

Komižani u čast nebeskom zaštitniku, Svetom Nikoli, svake godine u ognju žrtvuju dvije stare – osušene brodice za spas ribara i brodova. Kao i uvijek, događaj privuče ne samo otočane, nego i brojne goste.

Blagdan svetog Nikole Komiža obilježava kao Dan Grada.

Oko 10,30 Komižani i njihovi gosti okupili su se na brežuljku kod crkve sv. Nikole da bi spaljivanjem starih ribarskih barki, procesijom i sv. Misom odali počast svome nebeskom zaštitniku. Ni oblačno vrijeme ni pokoja kišna kap nisu omeli prisutne da promatraju ovu stoljetnu komišku tradiciju poznatu daleko van granica otoka Visa. Dvije stare brodice žrtvovane su za spas svih mornara svijeta, ali i svih brodova, a ove godine dar su Plovputa i komiškog ribara Zdravka Demarije.

Oganj su upalili predstavnici dviju generacija, Niko Maritinis i Nikola Božanić. Procesiju je i koncelebriranu sv. Misu predvodio don Tomislav Čubelić iz Splita.

Gosti iz Dalmacije, ali i svijeta

Svake godine ovaj događaj privuče mnoge posjetitelje koji nisu s Visa. Tako smo u utorak među okupljenima uočili, primjerice, našeg proslavljenog pjesnika Jakšu Fiamenga, ali i županijskog vijećnika Marka Bertolina koji je Komižanima čestitao na njegovanju višestoljetne tradicije u čast svih pomoraca. Događaj je privukao i nekoliko stranih TV ekipa.

/R.Popadić – Dalmacija News/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije