9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetleće životinje u šumama na sjeveru Crne Gore

Svijetleće životinje

Ovih dana iz šume su izašle svjetleće životinje koje su dizajnirali  studenti i profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta  Mediteran. Instalacije su nastale ovih dana u Mojkovcu.

Želeći da ukažu  na neka od aktuelnih pitanja koja se tiču očuvanja životne sredine,  studenti su markirali jalovište kao jednu od najinspirativnijih lokacija  upravo zbog činjenice da je donedavno ovaj prostor predstavljao jednu od  najvećih ekoloških crnih rupa u Crnoj Gori, a zapravo predstavlja  izuzetno atraktivno područje koje je, realizujući različite umjetničke  intervencije, moguće dodatno učiniti još atraktivnijim i interesantnijim  za posjetioce. Ova tema posebno dobija na značaju zbog aktuelne  tranformacije ovog prostora u turističku zonu. Osim na jalovištu,    ekipa FVU je postavila ove instalacije na Biogradskoj gori i drugim  interesantnijim lokacijama na sjeveru.

Kako kazu studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti, ideja je bila da se  akcenat stavi na životinje sa ovog područja poput medvjeda, vuka i  lisice koje su za ovu priliku radjene od željeznih konstrukcija.  Digitalno vrijeme u kojem živimo je diktiralo izbor led dioda,  fluoroscentnih boja, novih tehnologija itd., kako bi se na što bolji  način predstavio kontrast izmedju prirodnih ljepota i kontaminacije koja  prati savremeno, digitalno doba. Spajajući naizgled nespojivo, pozicionirajuci geometrizovane osvijetljene instalacije u fantastičan  prirodni ambijent, mladi umjetnici si zeljeli da ukazu na velike  ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine.

Svijetleće životinje

Osim toga, studenti su zajedno sa profesorima realuzovali i land art  atrakciju  slikanja na snijegu, islikavajući geometrijske oblike koji se  mogu vidjeti iz vazduha. Ovi geometrijski oblici u snijegu stvaraju  utisak prisustva neorganskog u organskom, vještačkog u prirodnom,  imaginarnog u realnom, iracionalnog u racionalnom, materijalnog u  nematerijalnom opet sa željom da ukažu na neophodnost očuvanja životne  sredine i njene adekvatne valorizacije.

Svijetleće životinje

Pomenute aktivnosti  se realizuju u okviru projekta Multimedijalni  studio koji realizuje Fakultet vizuelnih umjetnosti uz podršku  Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke.

Najčitanije