15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret vinara Sabatina 2016.

Međunarodni susret vinara Sabatina 2016, koji je protekla tri dana u  organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu okupio vinare iz  Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Italije i Crne Gore, ali i  predstavnike Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR), završen  je sinoć proglašenjem šampionskih vina.

proglasenje-pobjednika-sabatina-2016-neum
proglasenje-pobjednika-sabatina-2016-neum

Ako je suditi po masovnom odzivu, te stručnim i naučnim predavanjima,  neumska Sabatina je sigurno uspjela. Kako je istaknuto u Neumu,  Sabatinom vinogradari i vinari obilježavaju završetak berbe grožđa. Prilikom trodnevnog boravka na „Sabatini 2016” predstavnici CDPR-a  su predstavili crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal  „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijeliti ga prisutnim sudionicima. U  brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav  i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja,  uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Tokom susreta između ostalog priređen je Okrugli sto o zadrugarstvu,  zatim obilazak vinogorja uz upoznavanje privrednih i kulturno –  istorijskih znamenitosti Međugorja, Čitluka, Blizanaca uz obilazak  „Kamenih vinograda” i Mostara. Na manifestaciji je održana i uvijek interesantna i atraktivna  radionica prof dr Bernarda Kozine, Međunarodna konferencija „Ja sam  Tribidrag” o novoj sorti Tribidrag, zatim degustacija mladih vina,  Sabor vinogradara i vinara, kao i predstavljanje knjiga: „Sorte vinove   oze Hrvatskog zagorja”, „Izvorne hrvatske sorte vinove loze”,  „Marketing vina” i „Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i  Hercegovine”, kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”.

Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da  su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”. Međunarodni susret „Sabatina 2016” je bio istovremeno prilika da  CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove  života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje.  Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i  zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Vrhunac Sabatine je svakako ocjenjivanje vina, a ocjenjivački sud  sastavljen od renomiranih stručnjaka enologa, nije imao nimalo lak  zadatak među 364 uzorka vrhunskih vina odabrati najbolja buteljirana  vina i otvorena vina. Ocjenjivani su se boja, bistrina, ukus i miris, te  izgled i pakovanje vina.

Sabatina
Sabatina

Ukupni šampion Sabtine 2016 je vino Traminac izborna berba bobica  2012, Iločki podrumi Ilok. Šampioni su: Plavac su Dingač 2015, Pelješki vinogradar, Anto  Palihnić iz Kune Pelješke te Dingač 2011 Matuško vina Potomje. Šampion među bijelim vinima je Trijumf  Baririque 2012 vinarije  Aleksandrović iz Topole – Srbija, dok je šampion crnih vina Vranac  Andrija 2013, podrumi Andrija Čitluk. Među otvorenim vinima za najbolje crno vino proglašen je Merlot 2015  vinarije Škaulj Nadin, dok je najbolje otvoreno bijelo vino Žilavka  Zdenka Milasa iz Ljubuškog. Najbolje mlado bjelo vino je Chardonnay Stjepana Vučemilovića, a  mlado crno vino je Syrah PZ Maslina i vino iz Polače.

Najčitanije