Ston: Festival soli

Press – Festival soli

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je prvi „Festival soli“ manifestacija koja će se održati u Solani Ston od 27. avgusta do 1. septembra 2017.

Dan održavanja konferencije za medije završni je dan ovogodišnje berbe soli, uoči blagdana sv.Bartola (Bartolomeja) vrlo značajnog sveca za Ston, čije ime nosi i tvrđava na brdu Podzvizdu.

Program manifestacije „Festival soli“ obuhvaća raznovrsne sadržaje – koncerte i glazbene večeri, radionice za najmlađe te mali sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u povijesnom ambijentu Solane Ston, sve popraćeno gastronomskom ponudom specijaliteta poluotoka Pelješca i područja Dubrovačko- neretvanske županije.

Suorganizatori festivala su Udruga Amorette iz Dubrovnika, Solana Ston i restoran Vila Koruna,te Općina Ston, TZ Općine Ston, Dubrovačko –neretvanska županija, TZ Dubrovačko –neretvanske županije, Društvo prijatelja dubrovačke starine,uz sponzore ACI Hrvatska i Zračna luka Dubrovnik.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u ishrani ljudi.

Solana Ston – foto Denis Jerković Cropix

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.
Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja.

Zbog svog geografskog položaja, gradić Ston i Solana, smješteni na početak poluotoka Pelješca, u kraju bogatom gastro-delicijom –kamenicama, na vratima Vinskog raja Pelješca imaju potencijale za razvitak dodatnih sadržaja koji će privući posjetitelj sa cijelog poluotoka, ali i šire.

Što je Festival soli ?

Multimedijalni događaj se terminski pozicionira na kraj mjeseca kolovoza i početak rujna, što predstavlja i početak posezone u stonskom kraju, pa bi se ovim sadržajem potencijalno moglo privući još više posjetitelja u tom razdoblju. Riječ je i o PPS razdoblju- prema Hrvatskoj turističkoj zajednici – razdoblju u kojemu je potrebno kreirati dodatne sadržaje za motiviranje gostiju na dolazak.

Ideja je potaknuta činjenicom o potrebi dodatnih sadržaja za turiste i stanovništvo, posebno u konteksu skretanja pozornosti javnosti na iznimno atraktivan gospodarski, ali turistički sadržaj, koji u sebi nosi daljnje potencijale. Solana Ston na ovaj način postala bi središnje mjesto odvijanja multimedijalne manifestacije namijenjene širokoj publici.
Sadržaj festivala čine različiti događaji – od gastronomskih, enoloških, do prezentacija tradicijskih obrta i proizvoda, radionica za najmlađe na temu soli, te koncerti folklora i popularne glazbe.

Solana Ston – foto Denis Jerković Cropix

U skladu s održivim turističkim razvojem, Festival soli afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo među dionicima lokalne uprave, dionika u turizmu, malih proizvođača i lokalnog stanovništva, te posjetitelja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.