Štajnaker: Zaštita ulcinjske Solane je pitanje političke volje

Gudrun Elizabet Štajnaker, foto Boka News

Vlada Crne Gore ima mogućnost da zaštiti ulcinjsku Solanu, ukoliko za to postoji politička volja, poručila je bivša njemačka ambasadorka u Podgorici Gudrun Štajnaker.

Ona je zbog doprinosa zaštiti tog područja ove sedmice dobila nagradu ugledne njemačke organizacije Euronatur, čiji čelnici šalju poruku vlastima u Crnoj Gori da što prije zaustave uništavanje Solane, inače najvećeg staništa ptica u Evropi.

Ona poziva crnogorsku Vladu da ispuni obećanje dato prije nekoliko godina.

“To ne znači da sadašnja Vlada nema mogućnost da nešto mijenja. Oni uvijek mogu odlučiti – zaštiti Solanu i obnoviti produkciju soli. Postoji mogućnost da se dobiju povoljni krediti. Tako da nije u pitanju novac”, rekla je Štajnaker.

Ulcinjska Solana pod je lupom međunarodnih organizacija, među kojima je i njemački Euronatur koji je Štajnaker proglasio zaslužnom za doprinos zaštiti ovog područja.

“Nagradom Euronatur želimo da pošaljemo snažnu poruku protiv uništavanja Solane. Tokom njene diplomatske službe u Crnoj Gori Štajnaker je dokazala da i diplomate mogu i moraju napustiti neutralnu poziciju ako se dešavaju nezakonitosti”, rekao je Kristel Šreder iz Euronatura

Zbog borbe za očuvanje ulcinjske Solane Štajnaker prošle godine nije proglašena počasnom građankom Ulcinja. Zbog toga prizanje koje je dobila bivša njemačka ambasadorka za nevladin sektor u Crnoj Gori ima posebno značenje.

“Nadamo se da će ova poruka doći do naše Vlade ali i do opštine Ulcinj koja nije uvažila odluku parlamenta i proglasila Štajnaker počasnom građankom”, rekla je Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Ulcinj solana
Ulcinj solana

Aktivistikinja za očuvanje Solane Zenepa Lika smatra da je ovo “znak da će Evropa pritiskati one koje su glavni za ovo stanje ulcinjske Solane”.

Gudrun Štajnaker ove sedmice priznanje su uručili čelnici Euronatura na ostrvu cvijeća Mainau na Bodenskom jezeru, u dvorcu grofa Bjorna Bernadota. Među dosadašnjim dobitnicima ove priznanja za očuvanje životne sredine su i Princ Čarls i Nelson Mendela.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.