15 C
Kotor

Slušaj online radio

Split – otvoren Adriatic Gastro Show

Split – Adriatic Gastro Show

U splitskoj Spaladium areni u srijedu je otvoren 3. Međunarodni festival gastronomije i turizma – Adriatic Gastro Show, na kojem sudjeluje više od 600 izlagača iz 12 europskih zemalja, odnosno njih 30 posto više nego prošle godine.

Direktor Sajma Stipe Šamija kazao je da ove godine vlada puno veći interes za sajam nego što to dopuštaju kapaciteti Spaladium arene. Od svjetske su organizacije sajmova (UFI) dobili priznanje, a i uvrstili su ih u najbrže rastući sajam srednjoistočne Europe, pa vjeruje kako će Split pretvoriti u sajamski centar.

Adriatic Gastro Show puno znači za turizam u županiji, jer svaki sajam u predsezoni puni turističke kapacitete, ocijenio je Joško Stella iz županijske turističke zajednice.

“Sajam je posebno značajan jer je orijentiran na turizam i ugostiteljstvo te pomaže svim ugostiteljskim djelatnicima da kvalitetnije odaberu svoju opremu, djelatnosti koje im nedostaju, pa čak i radnu snagu koja je problem u nadolazećoj sezoni”, istaknuo je.

“Bitno je da mi kao turistička zajednica već godinama potpomažemo ovakve sajmove te da vidimo da se razvijaju i imaju veliki broj izlagača. To je sukladno svim najavama, velikim bukinzima, odličnim pokazateljima na sajmovima na kojima smo bili, pa sve ukazuje na to da ćemo imati odličnu turističku sezonu. Ovaj današnji sajam bi trebao biti kvalitetan uvod u jednu takvu turističku sezonu”, poručio je Stella, dodavši da ove godine očekuju rekordnu turističku sezonu i da im je ovogodišnja pažnja usmjerena prema cikoturizmu gdje očekuju značajan pomak.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar kazao je da se radi o do sada najvećem sajmu u Splitu te čestitao organizatorima na izuzetnom uspjehu sajma, bitnom za grad, njegovu industriju, a posebno za turizam.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo da je na sajmu naglasak na proizvođačima poljoprivrednih proizvoda i opreme za ugostitelje i hoteljere.

“Ne samo kod nas, već i u cijeloj zemlji treba jačati poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom da uvozimo golemu količinu hrane, gotovo sedam milijardi kuna godišnje. Zato je bitno stalno upozoravati na to, potpomagati domaće proizvođače i plasirati domaće proizvode gostima”, rekao je Ževrnja.

Sajam se održava na 170 izložbenih prostora i u njemu će sudjelovati poznati gastronomi, vinari i turistički djelatnici. Trajat će sve do subote, a osim predavanja, prezentacija, foruma i natjecanja svaki dan će se održavati Sajam čokolade, potom natjecanje žena barmena, a predstavit će se i novi međunarodni sajam namještaja, rasvjete i dizajna – Adriatic Design, Expo.

 

Najčitanije