Slow Food Trebinje obilježava Dan Majke Zemlje

Slow food
Slow food

Slow Food Zajednice hrane  slave Dan Majke Zemlje širom svijeta. Od Angole do Kine, od Poljske do Venecuele.

Svake godine na godišnjicu Slow Food-a, 10 decembra, globalna mreža Slow Food-a proslavlja Dan Majke Zemlje – dan kada se promoviše domaća ishrana,poljoprivredni biodiverzitet i održiva proizvodnja hrane.

Karlo Petrini,predsjednik Slow Food-a : „U svakom kutku svijeta slavimo biodiverzitet i izvanredan rad koji Terra Madre zajedniceodrađuju na svimkontinentima. Rad koji brine za slabe i siromašne,rad koji brani naše poljoprivredno nasljeđe.Rad koji je godinama rastao zahvaljujući izuzetnim naporima Terra Madre mreže.Dan Majke Zemlje je proslava različitosti,  to je proslava naše filozofije, dobre, čiste i poštene hrane.Ovogodišnji Dan Majke Zemlje posebnu pažnju skreće  na prvu međunarodnu Slow Food kampanju prikupljanja sredstava „Voli zemlju, brani budućnost“ nedavno pokrenutukako bi se prikupila sredstva za Slow Food.“Voli zemlju, brani budućnost“ kampanja je naša metoda samofinansiranja.To je ono što će nam omogućiti da budemo slobodni, da imamo svoje ideje, da ih podržavamo i širimopo svijetu „, kaže Karlo Petrini.

A Slow Food Trebinje je ove godine odlučio da Dan Majke Zemlje obilježi  na trebinjskoj pijaci zajedno sa malim proizvođačima lokalnih proizvoda. Posjetiocima našeg štanda ćemo prenijeti poruke važnosti očuvanja različitosti lokalne hrane, zašto je važno da jedemo sezonsku hranu kao i o potrebi  da pomognemo male proizvođače kroz kampanju „Voli zemlju, brani budućnost“ .

Slow Food je neprofitna, eko-gastronomska organizacija koja  radi na promociji hrane koja je dobra za one koji je proizvode i za samu planetu. Slow Food uključuje preko milion aktivista, chefova, eksperata, mladih, farmera, ribolovaca i akademika u preko 160 zemalja. Medju njima, oko 100.000 članova Slow Food-a je vezano za 1,500 lokalnih Slow Food Zajednica širom svijeta koji doprinose kroz svoje članstvo,  kao i putem dogadjaja i kampanja koje organizuju. Kao dio mreže, više od 2,400 Terra Madre Zajednica hrane širom svijeta se bavi na nivou malih poljoprivrednih proizvodjača  održivom proizvodnjom kvalitetne hrane.

Posjetite štand Slow Food Trebinje u subotu 10.12.2016. od 10 do14 sati na trebinjskoj pijaci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.