Slovenska kompanija u međunarodnom projektu razvija bioambalažu od kore agruma

Photo: Boka News

Slovenska kompanija za inovacije Tecos zajedno s partnerima iz Belgije, Francuske i Španjolske radi na razvoju tehnologije za izradu ambalaže za sokove od nusprodukta u proizvodnji sokova, odnosno od kore i preostale pulpe limuna, naranči i klementina, nakon što se njihovi plodovi iscijede u industrijskoj preradi.

Projekt je nazvan Citruspack, a za inovativnu zelenu ambalažu koristit će se isključivo agrumi iz španjolske pokrajine Murcia, čiji je uzgoj ekološki jer se biljke ne tretiraju štetnim preparatima, kazala je za mariborski list “Večer”  dr. Vesna Žepič Bogataj koja vodi Tecosovu ekipu inovatora.

Prednost je takve ambalaže u tome što je u potpunosti biorazgradiva.

Ovaj projekt je dio europskog programa Life, a financira se sredstvima za inovacije koje utječu na očuvanje okoliša od utjecaja klimatskih promjena.

Cilj je projekta da se korisno upotrijebi najmanje  80 posto nusproizvoda – otpadne sirovine koja preostane od agruma nakon proizvodnje sokova.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.