12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: peticija za zaštitu vuka

vuk

Nakon što je slovenska vlada za ovu godinu odobrila odstrel 10 vukova, što je skoro desetina procijenjene populacije te zvijeri u susjednoj državi Slovenci su počeli potpisivati peticiju za zaštitu te životinje.

Peticija na engleskom jeziku kojom se traži “zaustavljanje pokolja” do sada je dobila više od 22.000 potpisa iz različitih država. Njezini pokretači tvrde da je odluka o odstrelu 10 vukova i 113 medvjeda donesena zbog utjecaja “lovačkog lobija”, te da je u suprotnosti s Bernskom konvencijom o očuvanju životinjskih vrsta u njihovu prirodnom staništu koju je s rezervama potpisala i Slovenija.

Štete koje imaju slovenski ovčari ubuduće će se samo povećati jer će razbijanje  postojećih vučjih čopora povećati broj individualnih napada na ovce  jer vuk jelene i srne koji su mu prirodna hrana uspješno može loviti samo u čoporu, tvrde  autori peticije koji se pozivaju na studije.

Protiv odluke vlade o odstrelu vuka i medvjeda žalbu ustavnom sudu podnijele su dvije nevladine udruge, Društvo za očuvanje prirodne baštine i Pravno-informacijski centar nevladinih organizacija.

Najčitanije