12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sibirski val donosi velike minuse Balkanu

Nevrijeme – Foto Anadolu Agency

Krajem ove sedmice očekuje se veliki pad temperatura na Balkanu, potvrdili su regionalni hidrometeorološki zavodi, prenosi Al Jazeera.

U noći sa subote na nedjelju očekuje se znatan pad temperature, koji je uvod u hladni val koji dolazi iz Sibira i koji će zahvatiti ovaj dio Evrope, rekao je Lovro Kalin, šef Službe za vremenske analize i prognoze hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda.

“Temperatura će se u unutrašnjosti u noći i ujutro spuštati od -10 do -15 stupnjeva, a lokalno uz vedru noć može pasti i do -20 stupnjeva. I dnevne vrijednosti bit će negativne. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu uglavnom između -5 i 0”, ističe on i dodaje:

Hrvatska vojska i danas pomagala stanovnicima

Oružane snage Hrvatske i danas su angažovane u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Pripadnici Hrvatske vojske angažovani su na području Gospića, Donjeg Lapca, Delnica, Gračaca i Petrinje.

Zbog obilnih snježnih padavina potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević donio je odluku da se vojska, u skladu sa svojim mogućnostima, uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija, najpotrebnije.

Tako je tokom jučerašnjeg dana Hrvatska vojska bila angažovana na području Gospića, u Čanku kod Korenice, te u Donjem Lapcu.

“Dojam hladnoće pojačavat će jak sjeverac, na Jadranu jaka i olujna bura, povremeno i s orkanskim udarima. Najjači intenzitet hladnog vala bit će u prvoj polovini sljedećeg tjedna, a potom je moguć postupan porast temperature.”

Iz hrvatskog DHMZ-a navode da hladni val koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Evrope može napraviti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom.

“Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja”, dodaju.

Zima-foto Hina

BiH: Krizna sredina sedmice

Slične informacije dali su nam i iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Navode da će u nedjelju temperatura zraka varirati između -7 i 4 stepena, dok će u ponedjeljak temperatura iznositi između -9 i 1 stepen, uz padavine u oba dana.

“U utorak, 27. februara, u Bosni će biti oblačno sa snijegom, a u Hercegovini snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Hercegovini djelomično smanjenje oblačnosti. Prognozirana visina novog snijega je od pet do deset centimetara. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5 °C, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2 °C”, navode za Al Jazeeru iz FHMZ-a.

Srijeda donosi slabiji snijeg, malo više sunčanih perioda u Hercegovini, ali i još niže temperature.

Srušen krov škole u Bihaću

Bosanskohercegovački Unsko-sanski kanton u proteklih nekoliko dana zadesile su velike snježne padavine. Visina snježnog pokrivača u Bihaću jutros je iznosila 82 centimetra, a od težine snijega srušen je krov na Mješovitoj srednjoj školi, prenose bh. mediji.

U incidentu nije bilo povrijeđenih osoba, a srušio se krov na fiskulturnoj sali škole koja je u izgradnji. Kantonalno Ministarstvo obrazovanja i nauke odlučilo je od ponedjeljka ponovo obustaviti nastavu u svim školama zbog vremenskih neprilika.

Prema podacima hidrometeoroloških zavoda, na području USK očekuju se nove snježne padavine i u sljedećim danima te izrazito niske temperature, koje će padati do -16 stepeni Celzijevih.

“Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -15 i -10 °C, na planinama i visoravnima i do -20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -8 i -4 °C. Na jugu zemlje najniža jutarnja temperatura zraka između -8 i -4 °C, a najviša dnevna od 0 do 4 °C.”

Ističu da će i četvrtak biti hladan, da bi već početak sljedećeg mjeseca mogao donijeti vjetar južnog smjera, koji će uvjetovati rast temperature zraka i time bi se završio ovaj period niskih temperatura.

Srbija: Cijela teritorija na udaru

Iz Odsjeka za kratkoročnu i srednjoročnu prognozu vremena, rane najave i upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije kažu da se niske temperature u predstojećim danima očekuju na cijeloj teritoriji Srbije, s tim što će taj hladni zrak prvo zahvatiti sjeverne dijelove, a potom se proširiti na ostatak države.

“Istina je da će naše područje biti pod uticajem veoma hladnog vazduha, pa samim tim će i temperature biti veoma niske. Očekuju nas ledeni dani, što znači da najviša dnevna temperatura neće prelaziti 0 stepeni Celzijusa”, kazali su za Al Jazeeru.

“Ovako hladno vreme se očekuje u periodu od 25. februara do 2. marta. Jutarnje temperature će se kretati od -12 do -5 °C, a dnevne od -6 do -2 °C.”

Navode da se očekuje formiranje ili povećanje visine snježnog pokrivača od pet do deset centimetara na sjeveru Srbije, od deset do 20 centimetara u ostalim predjelima, a na planinama i više.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije