21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U šibenskoj šumi pronađeno 198 bombi iz Drugoga svjetskoga rata

pirotehničari

Čak 198 ručnih bombi tipa M35, pronašli su pirotehničari u ponedjeljak u šumi Šubićevac u Šibeniku gdje djelatnici tvrtke Rumital obavljaju poslove razminiranje, doznaje se od njihovog voditelja radilišta Zorana Vasiljevića.

“Još jučer smo detektorom u rupi ispod jedne stijene pronašli te bombe, a danas cijelu tu rupu pretražili i utvrdili da tamo nema sličnih eksplozivnih sredstava. Očito je da ih je netko tamo zakopao, a sudeći po modelu i njihovom stanju, pretpostavljam da ih je tamo netko sakrio nakon Drugog svjetskog rata”, izjavio je u utorak Vasiljević, koji vjeruje da su bombe proizvedene u Kragujevcu još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Na slične eksplozivne naprave, kaže, već je nailazio na brojnim terenima koje je razminiravao proteklih godina širom Hrvatske.

“Kako s bombama, nažalost, imamo bogato iskustvo, procijenili smo da bi svaki pokušaj njihova transporta na neko drugo mjesto bio previše rizičan. Nekima su košuljice skroz propale i vidi se detonator i eksploziv, a i inače košuljice tih bombi nisu previše debele i kvalitetne, nego više podsjećaju na lim”, istaknuo je Vasiljević.

 Uništavanje bombi potrajat će dva dana iz tehničkih razloga. “Ne možemo ih uništiti sve odjednom, jer bi to bila prejaka eksplozija, pa ćemo ih uništavati malo pomalo”, kaže pirotehničar tvrtke Rumital.

Inače, u blizini mjesta gdje su pirotehničari otkrili bombe, prije sedam godina pronađeno je još 200 takvih ručnih bombi, rekli su u šibenskoj policiji, čiji su djelatnici nakon pronalaska opasnog materijala izašli na teren.

/Hina/

Najčitanije