9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Šibenik: Predstavljen projekt “Fortress (Re)Invented – Ponovno osmišljena Tvrđava”

Tvrđava

Projekt “Fortress (Re)Invented – Ponovno osmišljena Tvrđava”, kojim će sredstvima EU od skoro 6 miliona kuna cisterne na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila biti pretvorene u savremeni sadržaj, predstavili su u četvrtak gradonačelnik Željko Burić, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

 “Riječ je o projektu Fortress (Re)Invented kojim će kroz idući dvadeset i jedan mjesec u Šibenik stići skoro 6 milijuna kuna. Projektom ćemo uvesti inovativne digitalne sadržaje u cisterne tvrđave sv. Mihovila i na taj način u potpunosti zaokružiti projekt uređenja najstarije i najpoznatije šibenske tvrđave”, kazala je Barišić Bačelić.

 Projekt je prijavljen na europski Interreg program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. godine te je odabran za financiranje, a u cisternama tvrđave sv. Mihovila planira se provesti 3D mapping, koji će posjetiteljima omogućiti da na poseban način prožive povijest, sadašnjost i budućnost Šibenika. Sve se to planira uz korištenje modernih tehnologija i uvođenje digitalnih sadržaja u povijesni prostor, poput ‘touch screen’ ekrana, live prijenosa sa svih šibenskih tvrđava, a planirano je i postavljanje informativnih digitalnih ekrana po staroj gradskoj jezgri, kako bi posjetitelji bili upoznati sa sadržajima šibenskih tvrđava.

 “Prije tri godine obnovljena tvrđava sv. Mihovila ovim projektom će biti zaokružena priča, što je dokaz da se na sveobuhvatnom projektu šibenskih tvrđava radi sustavno i planski, bez zadrške. Tvrđave su posebnost naše turističke ponude i konačni cilj nam je povezati ih sve tri, na čemu nastavljamo sustavno raditi po planu”, poručio je gradonačelnik Burić.

 Ugovor o financiranju projekta “Fortress (Re)Invented” bit će potpisan u srpnju, a prvi digitalni sadržaji u cisternama sv. Mihovila bit će postavljeni tijekom 2018. godine.

 “Projekt kojeg smo aplicirali i sredstva koja su nam odobrena od strane EU, ne samo za ovaj projekt, već i za interpretacijski centar u Danilu, pokazuju da Europa smatra Muzej grada Šibenika za pouzdanog i stabilnog partnera. Trenutno smo u planovima i pregovorima za brojne druge suradnje i siguran sam će biti još projekata koje će Muzej provoditi“, rekao je Željko Krnčević.

 Projekt je partnerstvo tvrđava s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a planirano je uređenje povijesnih spomenika u suvremenom duhu, kako bi muzejske postave prikazali modernim tehnologijama s ciljem poticanja nove verzije i vizije kulturnog turizma, s čim je već počela šibenska Tvrđava Barone.

 Inače, projekt “Fortress (Re)Invented” našao se među pet odabranih za financiranje od 37 prijavljenih. Projekt je za sredstva europskih fondova u lipnju prijavljen od strane Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju Grada Šibenika.

Najčitanije