12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“

Korčula – Smokvica – foto Boka News

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić potpisao je s 11 partnera ugovor za EU projekt  „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 32,6 milijuna kuna (4,3 mil. eura)

Radi se o integriranom razvojnom programu temeljenom na obnovi kulturne baštine, koji ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod.

Projekt obuhvaća aktivnosti od obnove kulturnih dobara do digitalnog pristupa kulturnoj baštini.

U Smokvici će se izgraditi Muzej zlata i srebra Smokvice, u Korčuli je predviđena obnova palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju predviđena je obnova župne kuće u kojoj će se uspostaviti zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, a na Mljetu će se obnoviti „austrijski put“ i uspostaviti tematska staza Babinog polja.

Regionalna razvojna agencija DUNEA, osim što će operativno voditi provedbu projekta, bit će zadužena i za komponentu digitalnog pristupa kulturnoj baštini odnosno dostupnost putem pametne kartice i mobilne aplikacije. Budući da je riječ o integriranom projektu temeljenom na obnovi kulturne baštine, u projekt su, kao partneri, uključeni i privatni poduzetnici – Obrt za restauriranje namještaja Depolo iz Korčule i putnička agencija Dominium travel iz Dubrovnika dok su ostali partneri Grad Korčula, KORA, Općina Smokvica, Općina Dubrovačko primorje, Općina Mljet, HRZ, Sveučilište u Dubrovniku, Turistička zajednica DNŽ te Dubrovačko-neretvanska županija.

Za projekt  su  odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 85 posto ukupne vrijednosti projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 -2020.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije