15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U riječkom “repair cafeu” stari predmeti će se popravljati besplatno

repair cafe – foto www,repairpdx.org

Komunalno društvo Čistoća iz Rijeke radi na uspostavi Centra ponovne upotrebe gdje će se predmeti ili stvari koje je moguće ponovno upotrijebiti prikupljati, čistiti, urediti, restaurirati i pripremiti za daljnju upotrebu.

Riječki “repair cafe” bit će dio franšiznog koncepta koji potiče iz Nizozemske te je već rasprostranjen u cijelom svijetu i dio je dobro uhodanog modela.

To je mjesto gdje će građani moći besplatno popraviti pokvarene sitne kućanske uređaje, razbijen i oštećen namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora, uglavnom volontera i umirovljenika koji posjeduju takva potrebna znanja i vještine, navode u KD-u Čistoći.

Osnovni cilj pokretanja ovakvog “repair cafea” je smanjenje količine otpada koji bi inače bio odbačen, a koji se uz manje popravke može opet koristiti, odnosno ponovno upotrijebiti.

Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila, umirovljenika, kao i udruga građana te ostalih volontera koji posjeduju potrebna znanja i vještine, kažu u KD-u Čistoća.

U Evropi i svijetu je otvoreno više od 1.000 takvih “repair cafea”, a u Sloveniji otvorena su već dva.

Najčitanije